„Klubrádió
A lényeg

Kirúgott kollegái miatt tiltakozva felmondott Vörösmarty Mihály Gimnázium egyik tanára

5/12/2022 16:51

| Szerző: Klubrádió

"A mai napon lemondok közalkalmazotti jogviszonyomról, és ezáltal kilépek a magyar oktatás Belügyminisztérium által fenntartott részéből" – írta Kosztra Gábor, a fővárosi Vörösmarty Mihály Gimnázium matematika-történelem szakos tanára Facebookon. Azért mond fel, mert az elmúlt hónapokban tizenhárom pedagógust bocsátottak el, egyiküket az ő iskolájából.

Kosztra Gábor tizenhét éve tanított állami iskolában, mostani munkahelyére 2008-ban érkezett. A pedagógus kifejtette, nem az alacsony bérek vagy a túlterheltség, de még csak nem is a sztrájktörvény kiüresítése miatt mondott fel. Hanem azért, mert az elmúlt hónapokban elbocsátottak tizenhárom pedagógust, akik egyike múlt szerdai kirúgásáig szintén a Vörösmartyban tanított.

Kosztra úgy véli, a legerősebb pedagógiai módszer a példamutatás, és az elbocsátásokkal az oktatásért felelős Belügyminisztérium azt üzeni, hogy „a problémákat erőből oldjuk meg, ne érvényesítsük a diákokkal szemben a fokozatosság elvét, és ne legyünk következetesek”. Mint írja, ez pedagógiai hitvallásával és hitéből eredő értékrendjével összeegyeztethetetlen, ezért szakmai okokból mondott fel és lemondási ideje után határozatlan ideig nem akar a magyar oktatás Belügyminisztérium által fenntartott részébe visszatérni.

A tanárok kirúgására reagálva ősszel tiltakozó akciók kezdődtek, amelyek hétfőn is folytatódtak: a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai azért vonultak a Belügyminisztérium épülete elé, hogy levelet adjanak át Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek. "Mondjon le!" – skandálták a Belügyminisztérium előtt tiltakozó tanárok és diákok, amikor Pintér kilépett az épületből, majd heves fújolás közepette – egy szó nélkül – autóval távozott.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: Klubrádió)