„Köszönjük,
A lényeg

Mondjon le! – skandálták a tanárok a Belügyminisztériumból kilépő Pintérnek

5/12/2022 14:49

| Szerző: Klubrádió

Mondjon le! – skandálták a Belügyminisztérium előtt tiltakozó tanárok és diákok, amikor hétfőn Pintér Sándor kilépett az épületből, majd heves fújolás közepette – egy szó nélkül – autóval távozott. A minisztérium előtti látogatást kölcseys tanárok szervezték, akik levelet vittek Pintérnek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai azért vonultak hétfőn a Belügyminisztérium épülete elé, hogy levelet adjanak át Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek. Ebben a többi között azt kérték Pintéréktől, hogy még karácsony előtt látogassanak el az iskolákba.

Az „Újabb párbeszédkísérlet” címmel hirdetett eseményhez más iskolákból is csatlakoztak pedagógusok és diákok. A Telex helyszíni tudósítója szerint körülbelül 200-an gyűltek össze a minisztérium főbejárata előtt az esemény kezdetére.

Pintér kisbusza biztonsági kísérettel, egy szó nélkül hajtott el a tiltakozó tanárok előtt. Távozása után arra vártak a tanárok, hogy valaki átvegye tőlük a levelet. Egy rendőr próbálta kideríteni, hogy kinek tudják átadni azt, egyik ajtótól a másikhoz küldözgették őket. Később egy tanárt beengedtek az épületbe, ahol valaki végül átvette tőlük a levelet. A kint várakozó tiltakozók tapssal fogadták ennek hírét. Az akciónak ezzel vége is lett, a tiltakozók elhagyták a minisztérium környékét.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból szeptember végén bocsátottak el öt pedagógust. Köztük volt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője és Palya Tamás is – mindketten a tanártiltakozások arcaivá váltak az elmúlt hetekben. Akkor még nem lehetett tudni, de ez a tanárkirúgások első köre volt, hiszen csaknem két hónapos kihagyás után múlt hét szerdán újabb nyolc tanárt bocsátottak el. Elküldtek pedagógust az Eötvös József, a Karinthy Frigyes és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból is.