„Klubrádió
A lényeg

Megint kirúgtak nyolc tanárt

30/11/2022 12:59

| Szerző: Klubrádió

Három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg a közalkalmazotti jogviszonyát rendkívüli felmentéssel a  munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók 2022. december 1. hatállyal – közölte a Belügyminisztérium az MTI Sajtószolgálatán keresztül.

A Telex által hivatkozott közlemény szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

Pedagógusok demonstrációja Budapesten
 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 
 

A tárca összesítése szerint 2022. november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása. 

Szeptemberben soha nem látott szolidaritási hullám indult el a pedagógustársadalomért, ami akkor lett még erősebb, amikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Azóta többször tartottak országos sztrájkot a fővárosban és szerte az országban, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés – emlékeztet a Telex.

A magyar oktatásüggyel az Európai Bizottság sem kifejezetten elégedett.