„Klubrádió
A lényeg

Kirúgtak több tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból

30/09/2022 14:38

| Szerző: Klubrádió

Pénteken a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára is olyan levelet kapott kézhez, amelyben a munkaviszonyuk megszüntetéséről értesítette őket. A döntést azzal indokolta a tankerület, hogy az egyes pedagógusok többszöri figyelmeztetés ellenére is részt vettek a polgári engedetlenségben.

"Éppen kezdődött az órám, amikor felhívott az igazgató, hogy menjek le az irodájába. Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják" – mondta Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a 444-nek. A levélben az állt, rendkívüli felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát.

Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Palya szerint szeptember 9. óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre. Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett. "Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is." Semmit sem válaszoltak.

A felmentés értelmében hétfőtől nem is tarthat órát. Bíróságra fogja vinni az ügyet.

Rajta kívül több kölcseys tanárt kirúgtak pénteken. Valószínűleg köztük van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is, aki éppen nem volt bent az iskolában, amikor hívta az igazgató. Emiatt még nem kapta kézhez a levelét, de nem hiszi, hogy más szerepelne benne, mivel ő is ugyanúgy részt vett az engedetlenségben.

Törley négy kollégájáról tud, akik biztosan megkapták már a felmondásukat. Ő szintén munkaügyi pert tervez, és hétfőn még mindenképp bemegy az iskolába. "Kipakolok a fiókomból, és visszaviszem a könyvtári könyveket. Van egy érettségizős csoportom, valahogy meg kell oldanom az átadás-átvételüket. El tudom képzelni, hogy folytatok majd valamilyen titkos továbbképzést is nekik."

Palya korábban azt mondta, ha kirúgják, biciklis futárnak megy, Törley pedig el tudta képzelni, hogy pultozni fog.

A polgári engedetlenségben résztvevő tanárok országszerte a sztrájktörvény kiüresítésével indokolják, hogy törvénytelen módon tiltakoznak. A pedagógusbérek emelését és jobb oktatási színvonalat követelnek.

A lap kereste az iskolákat fenntartó Klebeslberg Központot a témában, akik az alábbi választ adták: 

"A Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy miközben minden munkavallalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható. Minden olyan munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott.

Azok esetében, akik jogszerűtlen cselekedetüket ennek ellenére azóta többször megismételték, a munkáltató élt a rendkívüli felmentés jogával” – írta a Klebeslberg Központ.