„Klubrádió
A lényeg

Csak Maruzsa Zoltánnal egyeztethetnek a tanárok Pintér Sándor helyett

15/12/2022 14:42

| Szerző: Klubrádió

A múlt héten derült ki, hogy a Belügyminisztériumba rendelték a "legrenitensebb", azaz a közoktatás állapota miatt leghangosabban tiltakozó iskolák igazgatóit, viszont a Civil Közoktatási Platform (CKP) közleményéből most az derült ki, hogy Pintér Sándor belügyminiszter helyett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral tudnak majd egyeztetni a meghívott pedagógusok. 

A CKP levelet írt Pintér Sándornak:

"A múlt hét végén jelent meg a hír a médiában, hogy a Belügyminisztérium intézményvezetőket kért fel: jelenjenek meg egy hivatalos konzultáción. Akkor még úgy tűnt, hogy az intézményvezetők Önnel találkoznak majd, ám azóta kiderült, hogy csak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak mondhatják el a véleményüket. Az államtitkár úr hosszú évek óta felel a közoktatásért, neki tehát már ismernie kell a kialakult helyzetet, a problémákat, követeléseket, illetve a helyzetelemző és javaslattevő anyagokat – számára feltehetően nem sok újdonságot tudnak mondani a meghívottak. Miniszter úr eszerint – annak ellenére, hogy a kormányban a köznevelési területet is képviseli – továbbra is elérhetetlen az Önt megszólító tanárok, szülők, diákok számára. Ön mindezidáig távol maradt a sztrájktárgyalásoktól, nem fogadta a szakszervezeti vezetőket, sőt (tudomásunk szerint) a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztalt és a Nemzeti Pedagógus Kart sem tisztelte meg jelenlétével. Nem tartjuk szerencsésnek, hogy az oktatás problémái csak a Maruzsa Zoltán által vezetett államtitkárság közvetítésével jutnak el Önhöz, hiszen az államtitkárság többször is bebizonyította: nem tudja képviselni sem a hozzá tartozó munkavállalók, sem az általuk oktatott, nevelt gyermekek érdekeit.”

Ezért a CKP a következőkre kéri Pintér Sándort:

  • ezúttal Ön is vegyen részt személyesen a meghirdetett találkozón;
  • tegyék publikussá, hogy mi a találkozó célja, műfaja, és ki, milyen szempontok alapján került a meghívottak közé;
  • a tanárok tömegeit képviselő szakszervezeti meghívottaknak is legyen az igazgatókkal megegyező megszólalási lehetősége;
  • gondoskodjon róla, hogy a találkozás a nyílt párbeszéd terepe legyen – a beszélgetésről készüljön hangfelvétel, az ott elhangzott információk, következtetések közösen jóváhagyott kommüniké formájában kerüljenek ki az országos sajtóba;
  • a tanácskozáson körvonalazódó lépések, intézkedési lehetőségek megvitatása az ülés után is folytatódjon! A pedagógusok, szülők és diákok közös 9 pontja érdemi és nyilvános párbeszédet követel.
  • Az oktatás megújítására irányuló követelések teljesítéséhez elengedhetetlen, hogy széleskörű társadalmi vitát követően teremtsenek intézményesült, demokratikus, jogosultságokkal rendelkező fórumot az ágazat szereplői számára nemzeti közoktatási kerekasztal formájában, ahogy azt a Pedagógusok Szakszervezete is követeli;
  • ösztönözzék az immár spontán megkezdődött iskolai és településszintű párbeszédet az oktatás minden szereplőjének részvételével, amelynek szervezésére és szakmai támogatására civil oldalról már vannak is kezdeményezések.

Szerdai hír, hogy Tompos Márton momentumos politikus az M1 Ma Reggel című műsorában kockás ingben és Tanár nélkül nincs jövő! feliratú pólóban beszélt az oktatás problémáiról, majd miközben félbe akarták szakítani, felsorolta a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok nevét. Tompos a köztévében a kirúgásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy "ez megengedhetetlen és felháborító, és minimum le kellene mondania Pintér Sándornak, de inkább az egész kormánynak ezek után".

(via 444)