„Klubrádió
A lényeg

Több ezren tüntettek a kirúgott tanárokért a Klebelsberg Központ előtt

3/12/2022 19:44

| Szerző: Klubrádió

Szombat délután 17 órakor tüntetés kezdődött a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység, az Egységes Diákfront, a noÁr, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Tanítanék szervezésében a közoktatás helyzete miatt, a Klebelsberg Központ (KK) épülete előtt. A héten nyolc tanárt rúgtak ki rendkívüli felmentéssel polgári engedetlenség miatt, több tucatnyit pedig levélben fenyegettek meg.

17 óra előtt 10 perccel már legalább ezren összegyűltek a KK épülete előtt, de folyamatosan érkeztek az emberek. A Bajcsy-Zsliniszky úton egy jókora színpad várja a tüntetőket, itt tartják majd a beszédeket. Az utat mindkét irányban lezárták a rendőrök. Az eseményen több ezren vehettek részt. A Klebelsberg Központtól az Arany János úti metrómegállóig, faltól falig sűrű tömeg volt a Bajcsy-Zsilinszky úton.

A tüntetésen a pedagógus szakszervezetek vezetői arról beszéltek, hogy számításaik szerint a jelenlegi 16 ezer fős tanárhiány 22 ezer főre duzzad majd.

Gyakorlatilag minden felszólaló azt üzente a pedagógusoknak, a szülőknek, a diákoknak, hogy álljanak ki az oktatásért, álljanak ki a tanárokért, és ne féljenek.

A kirúgások miatt polgári engedetlenség is indult, amihez egymás után kezdtek csatlakozni az iskolák. A szombati állás szerint 840 tanár kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetésbe összesen 88 iskolában – 26 vidéki és 62 fővárosi intézményben – a Tanárok a tanárokért csoport összesítése szerint, de ez a szám folyamatosan növekszik az új iskolák csatlakozásával.

Felszólalt többek között Szabó Zsuzsanna a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője, Táldos János és Szabó Anita karinthys szülők, Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnáziumból kirúgott tanár, Berta Beáta, a Tanárok a Tanárokért csoport képviselője, Orsós János, az Ámbédkar Gimnázium alapítója, Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója. Molnár Áron aktivista és Pankotai Lili diák performanszot adtak elő.

A rendezvény végén mind a 13 kirúgott tanárt a színpadra szólították a Kölcsey, a Karinthy, az Eötvös és a Vörösmarty Gimnáziumból. Közülük Palya Tamás, a Kölcsey volt tanára tette fel a kérdést: "Kinek volt jó ez? Jól járt a mi kirúgásunkkal a közoktatás?" Mind a 13 tanár üzent néhány mondatban a diákoknak, a szülőknek és a kollégáiknak is – megköszönték a kiállásukat és az ellenállás folyatását, kiterjesztését kérték.

A tüntetés hivatalosan este 7 óra 10 perckor véget ért.