„Klubrádió
A lényeg

Rétvárit megkérdezték, hogy még hány pedagógust terveznek kirúgni

6/12/2022 15:14

| Szerző: Klubrádió

Tóth Endre momentumos képviselő feltette a talán legtöbb embert érdeklő kérdést a kormánynak, amikor azt kérdezte, hogy "hány pedagógust fognak még kirúgni, ki fog így tanítani?". Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt, illetve a Momentum volt elnökére terelte a szót: szerinte Fekete-Győr András korábban azt mondta, mérhetetlenül sok az iskola Magyarországon. Ez számszerűsítve hány iskola bezárását és hány pedagógus kirúgását jelenti? – kérdezett vissza.

A politikus felidézte, hogy eddig összesen 13 pedagógus esett áldozatul "a láthatatlan rendőrminiszter önkényének", akkor, amikor országossá vált a pedagógushiány. Még mindig nem értik, hogy a csend az nem rend – hangoztatta. Azt is megkérdezte, hogyan érvényesül a diákok érdeke akkor, amikor kirúgják egy iskola egyetlen kémiatanárát, vagy egy végzős osztály osztályfőnökét. Szerinte a Fidesz-kormány megint kinyilvánította, hogy a diákok, a szülők és tanárok nem számítanak neki, és nemhogy nem hajlandó a tanárok béremelésére költeni, de még ki is rúgja a pedagógusokat. Ez a jövőgyilkos politika teszi tönkre a magyar családokat – jelentette ki.

Pintér Sándor belügyminiszter – akihez az oktatásügy tartozik – távollétében Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt, aki a kérdésre érdemben nem reagált, viszont Fekete-Győr Andrást, a Momentum volt elnökét vette elő. Szerinte Fekete-Győr korábban azt mondta, mérhetetlenül sok az iskola Magyarországon. Ez számszerűsítve hány iskola bezárását és hány pedagógus kirúgását jelenti? – kérdezett vissza.

Arról is beszélt, hogy 2011/2012-es tanévben 167 ezren dolgoztak az oktatásban, a 2021/2022-es tanévben pedig 165 ezren, közben a diákok létszáma is csökkent. – Honnan veszik, hogy tizenhatezer pedagógus hiányzik? – tudakolta Rétvári, aki nem adott választ a feltett kérdésekre.

(forrás: 24.hu, kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)