„Klubrádió
Esti gyors

Azok a régi jó értékek – Szénási Sándor jegyzete

16/11/2022 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

„Ismét láthatjuk, hogy Amerika sem tökéletes, bár ez nekünk nem vigasz.” Szénási Sándor írása balhé nélkül megúszható törvénytelenségekről, több, mint zavaros ügyekről, az apropó Donald Trump újabb elnökválasztási indulásának bejelentése.

2022. november 16. Esti gyors - részlet - 2022.11.16. Szénási Sándor jegyzete
03:31
00:00

Mint ismeretes, Trump bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson, aminek a demokraták örülnek, mert az időközi választáson kiderült, a volt elnök nagyot bukott a saját jelöltjeivel, és Bidenék úgy vélik, személyében is verhető. Ezt a nemtrumpista republikánusok is így gondolják, tudniillik azt, hogy Trump a semmibe ránthatja magával a pártot. Hogy ez így lesz, vagy sem, nem tudjuk, a végeredmény sok mindenen múlik, például a kampányra begyűjtött pénzeken.

A CNN elkezdett számolgatni. Trump az elnökség lejárta után felállított egy politikai akcióbizottságot, a mi fogalmaink szerint egy alapítványfélét, ami adományokat gyűjt kampányfinanszírozásra, a stáb fizetésére, utazásokra stb. Ennek PAC-nek nevezett szervezetnek a számláján több, mint 100 millió dollár van, amiből persze már költöttek, például 8.5 milliót olyan ügyvédi irodáknak, amelyek Trumpot védték különböző jogi eljárásokban. Abban is, amit Letitia James, New York főügyésze indított ellene adóügyben. Ezek az elhúzódó perek nem kötődnek Trump korábbi elnökségéhez, magyarán több, mint csalásgyanúsak, így generálhatnak újabb vizsgálatokat, már csak azért is, mert ha valaki még nem jelölt hivatalosan, nem is gyűjthet választási támogatást. Viszont évek óta gyűjt.

Trump híveit ez persze nem érdekli.

Legyünk igazságosak, Trump ugyan szemérmetlenül keveri a magánügyeit a politikai szerepvállalással, de egy másik, újonnan létrehozott PAC-nek a felező választások előtt a Save America 20 milliót a Trump által favorizált jelöltek támogatására fizetett ki. Ugyan ez is illegális, az eredmény meg siralmas, de hogy Trump elnöki mítosza ettől szétfoszlott volna, nem állíthatjuk biztosan.

A kampánytörvények szerint azután, hogy a volt elnök közölte, hogy újra az akar lenni, az általa megkapható támogatások szigorúan limitáltak lesznek, sőt, mondják egyes szakértők a CNN-.nek, az ő akcióbizottságának a pénzeit sem használhatja. Mások azonban arra mutatnak rá, hogy a Szövetségi Választási Bizottság egyenlő arányban áll kétpárti jelöltekből, szóval könnyen juthat holtpontra. Vagyis, Trump akcióbizottsága viszonylag veszélytelenül küldhet pénzt egy harmadik félnek, nonprofit csoportnak, amely aztán függetlenként támogathatja az elnökjelöltet. A szabály ugyan ezt tiltja, de csak akkor, ha bizonyítható, hogy a pénzt nem rózsafák telepítésére, hanem a jelölt kampánycéljaira küldték.

A helyzet tehát az, hogy Trump törvénytelenül gyűjtött pénzt, ennek egy részét a magánpereire költötte, más részéből törvénytelenül támogatta jelöltjeit a félidős választásokon, és legalább 100 milliót törvénytelenül ömleszt majd a kampányába, viszont lehet, hogy egyik ügyletből sem lesz balhé.

Ismét láthatjuk, hogy Amerika sem tökéletes, bár ez nekünk nem vigasz.

Trump támogatóinak igen. Bár ha időközben átállnak a floridai kormányzó, az új erős ember Ron DeSantis oldalára, gyengülő és idős régi hősük több, mint zavaros ügyeiben tét nélkül támadhat fel bennük egy igazi mélyről jövő erkölcsi felháborodás Amerika értékeinek védelmében.

Ebben azonban valamiért nem bízunk.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. november 16-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.