„Klubrádió
A lényeg

Trump bejelentette, indul az elnökválasztáson

16/11/2022 07:48

| Szerző: Klubrádió

Ha sikerülne, a második olyan elnök lenne, akit egy másik elnök ciklusa után újraválasztanak.

Donald Trump megtette a nagy bejelentését: elindul a következő amerikai elnökválasztáson. A 2016 és 2020 közötti elnök a saját rezidenciáján, Mar-a-Lagoban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy most könnyebb dolga lesz, mint két éve volt, mert az amerikaiak látják, mi romlott el azóta, mit kell visszaállítani – írja a hvg.hu.

Eredetileg az volt Trump terve, hogy a félidős választás nagy republikánus áttörése után leszünk, amikor kiáll a nyilvánosság elé – nem így történt, a jobboldal most sem tudta megszerezni a többséget a Szenátusban, az alsóházban pedig csak minimális többségük lesz, amint megérkezik a végeredmény. A portál megjegyzi, különösen rosszul szerepeltek a republikánusok Trumphoz közel álló és/vagy szélsőjobboldali jelöltjei és azok, akik még mindig nem hajlandóak elismerni a 2020-as vereséget, a floridai kormányzóválasztáson viszont nagyot nyert a Trump lehetséges kihívójaként emlegetett Ron DeSantis.

Eddig egyetlen alkalommal történt meg, hogy egy elnök a bukása után visszatérjen és választást is nyerjen: Grover Cleveland az 1884-es választást megnyerte, az 1888-asat elvesztette, majd 1892-ben újra győzött. A XIX. században, amikor még nem korlátozták két ciklusban az elnökök hivatali idejét, többen megpróbálkoztak még a visszatéréssel, de senki más nem volt sikeres.