„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ársapka helyett bohócsapka - Hardy Mihály jegyzete

12/11/2022 15:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Az intézményesült ostobaság legjobb beismerése az a négymondatos, tartalmi és helyesírási hibákkal tűzdelt közlemény, amit csütörtökön késő délután az Igazságügyi Minisztérium kiadott és amiben legalább hétfőig meghosszabbították azt a határidőt, amíg nem fog a hatóság büntetni."

2022. november 11. Hetes Stúdió / részlet, 22.11.12. Hardy Mihály jegyzete
04:49
00:00

Lopva, titokban, az éjszaka leple alatt… Egyszer csak szerda reggel arra ébredünk, hogy a kormány befagyasztotta a tojás és a krumpli árát. Képzeljük csak el, kedden este a boltvezető, meg a raktáros, a pénztárások főnöke napi kasszát csinál a boltban zárás után, az árufeltöltők még kitolják és kirakják a polcokra a másnapi friss árut, közte a tojást és a burgonyát is, a zöldségosztályon mindig rendnek kell lennie. Az esti műszak tíz óra felé kikapcsolja a villanyokat, marad a vészvilágítás meg riasztó bekapcsolva és hazamennek.

Másnap simán kinyitnak, amikor délelőtt tíz órakor megtudhatnák a rádióból, már ha lenne idejük rádiót hallgatni vagy tévét nézni munka közben, hogy Gulyás Gergely bejelenti: a burgonya és a tojás nem annyiba kerül, mint ami kint van a pulton, hanem tessék elővenni a szeptember 30-i árcédulákat – és mostantól ezen az áron kínálni a két, stratégiai fontosságú terméket! Ha tetszik, ha nem, ráadásul, ha csillogó-villogó külföldi tulajdonú boltról van szó – akkor tessék a benzinkutakhoz hasonlóan lenyelni a beszerzési ár és az eladási ár közötti különbözetet, magyarul a beépített veszteséget. Hogy miért? Hát csak, mert valaki odafönt – értsd a magyar kormány – úgy döntött. Tessék eldönteni, hogy ez most ársapka vagy bohócsapka?

Abszurd? Hát persze, hogy az. Az egész tojás-krumpli rendeletben benne van a teljes Orbán-rendszer, a kormányzás teljes agresszivitása, az ész nélküli kapkodás, a rögtönzés, a bukdácsolás.

Az országot bitorló szűk elitnek eddig szerencséje volt. 2010-ben úgy vették át a kormányt, hogy előtte Bajnai Gordon és szakértői kabinetje már meghozta a 2008-as pénzügyi válság miatt szükséges intézkedéseket, meglépte azokat a népszerűtlen intézkedéseket, amiket az addig kormányzó Gyurcsány Ferenc vagy nem tudott vagy nem akart végrehajtani – és az ország megmenekült a katasztrófától.

Most ugyanakkora, vagy talán még nagyobb a baj, most válik el, hogy ki mennyire rátermett, mennyire tudja elkerülni és nem tetézni a bajt. Márpedig ez az éjszaka, a legnagyobb titokban, lopva keddre virradó éjszaka meghozott tojás-krumpli rendelet éppen arra világít rá, hogy ugyan miféle, milyen minőségű kormányzás zajlik éppen Magyarországon? És ez az, ami igazi aggodalomra ad okot. Vérmérséklettől függően a valódi gazdasági szakemberek balkáni pancserekről, rosszabb esetben hadikommunizmushoz hasonló zagyvaságról beszélnek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kénytelen volt egy fuldokló segélykiáltáshoz hasonló közleményt kiadni, hogy rávilágítsanak: végrehajthatatlan hülyeséget próbálnak hatalmi szóval rájuk erőltetni. Hogy nem lehet egy ilyen érzékeny területen, mint amilyen a lakosság élelmiszer ellátása az éjszaka leple alatt meghozott hatalmi intézkedésekkel megváltoztatni bármit is. Nem ártott volna előtte mondjuk megkérdezni valakit, aki már látott üzletet belülről, aki már vetett burgonyát vagy adott el tojást a kotlós alól.

Az intézményesült ostobaság legjobb beismerése az a négymondatos, tartalmi és helyesírási hibákkal tűzdelt közlemény, amit csütörtökön késő délután az Igazságügyi Minisztérium kiadott és amiben – felfogva a rendelet ésszerűtlenségét – legalább hétfőig meghosszabbították azt a határidőt, amíg nem fog a hatóság büntetni. Gratulálok! Úgy látszik, az igazságügyi tárcánál a focilabdával történő dekázgatás még mindig jobban megy, mint a kormányzás aprómunkája!

Pénteken aztán meg azzal volt tele a sajtó, hogy karácsonyra elfogyhat az összes, Magyarországon termelt burgonya a boltokból, hiszen a hazait már most javarészt eladták, amúgy is kevesebb termett az aszály miatt, mint amennyire az országnak szüksége van. Nagy kérdés ezek után, hogy vajon ki fog külföldről burgonyát importálni, ha biztosan tudja, hogy reális áron nem veszi át tőle senki. Hiszen kinek van szüksége drága pénzen – saját veszteséget vásárolni? Hol voltak a mi drága pénzen fenntartott minisztereink, amikor az egyetemen vagy a főiskolán éppen a közgazdaságtanról, a piacról, a kereslet-kínálatról volt szó?! Csak nem lehettek egyszerre mind influenzások!!! Vagy pedig itt az ideje, hogy visszaadják a diplomájukat – a kormányzati megbízással együtt. Főispánokra, vármegyékre meg kormánymegbízottak hadára van pénz, egy épeszű rendelet megalkotására meg nem futja?

Úgy látszik eljött az ideje, hogy Magyarország határain kiírják Dante Alighieri Isteni Színjátékának örök érvényű sorait, melyek a költeményben a pokol kapuján olvashatók: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!”

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2022. november 12-ei adásában hangzott el.