„Klubrádió
Esti gyors

Félelem és reszketés a lengyel határon – Hardy Mihály jegyzete

17/11/2022 18:00

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A lengyel határon történt incidens viszont azt jelzi, Oroszországnak sikerült a világot visszalöknie a hidegháború korszakába, annak minden félelmével és hétköznapi rettegésével együtt.

2022. november 17. Esti gyors - részlet - 2022.11.17. Hardy Mihály jegyzete
02:57
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában… a biztonságról. Mármint a személyes biztonságunkról vagy a biztonságérzetünkről, méghozzá a szó legteljesebb értelmében. Legutóbb a lengyelországi rakétaincidens juttatta eszembe, hogy rövid pillanatok alatt mennyire megváltozhat az életünk és minden, ami biztos fogódzónak vagy támpontnak tűnt, milyen gyorsan eltűnhet a jövőbe vetett bizalmam. Eszem ágában sincs fölöslegesen riogatni, mi sem áll távolabb tőlem, de azért be kell vallanom, cseppet sem látom ígéretesnek a világot magam körül.

Ahhoz a generációhoz tartozom, akik az állandó hidegháborús fenyegetésben nőttek fel, olyan időkben, amikor akár a kubai rakétaválság, akár egy-egy közel-keleti háború magában hordozta egy totális, termonukleáris világégés lehetőségét. Olyasmiét, ami végleg eltörli az emberi fajt, és vele együtt talán az élőlényeket is a Föld színéről.

Sokáig tartott, mire az emberiség vezetői rájöttek, hogy egymás legyőzése helyett az egymás meggyőzése a járhatóbb út. Volt aztán itt minden, enyhülés, szovjet-amerikai leszerelési tárgyalások, Helsinki-folyamat, a berlini fal meg a vasfüggöny lebontása, sok-sok lépés, amitől legalább itt Európában bízni lehetett a holnapban. Jugoszlávia szétesése, a véres etnikai- és polgárháború aztán egy csapásra véget vetett ennek a – minden bizonnyal – hamis biztonságérzetnek. Ráadásul itt, a szomszédunkban. Közel, de mégis távol, mert az nem a mi háborúnk volt. Még akkor sem, ha hullottak szerb rakéták és gránátok magyar területre is. A délszláv háború becslések szerint 140 000 emberéletet követelt, majdnem annyit, ahány ember áldozatul eshetett az oroszok Ukrajna elleni kilenchónapos háborújának – mindkét oldalon.

A különbség mégis óriási a délszláv háború és Oroszország háborúja között. Itt egy belülről megújulni képtelen, de birodalmi álmokat kergető atomhatalom visel hadat – az egész civilizált világgal szemben. Ilyen értelemben Ukrajna csak ürügy, az orosz hadigépezet az európai szabadság és az európai életforma ellen harcol, amikor az ukrán városokat bombázza és rombolja. Erre tanít bennünket amúgy Lengyelország, Litvánia és a többi baltikumi állam, de még a saját magyar történelmünk is.

A lengyel határon történt incidens viszont azt jelzi, Oroszországnak sikerült a világot visszalöknie a hidegháború korszakába, annak minden félelmével és hétköznapi rettegésével együtt.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022. november 17-i, csütörtöki adásában hangzott ela szerző felolvasásában.