„Klubrádió
A lényeg

Novák Katalin: Putyin az európai országok közti ellentétet próbálja mélyíteni

11/11/2022 19:57

| Szerző: Klubrádió

A köztársasági elnök szerint a tudatos provokációk nehezítik a közös megoldás keresését a békére.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök európai államok területi követeléseiről beszél, ezzel is próbálja szembeállítani az országokat és mélyíteni az ellentétet – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az ötödik párizsi békefórumon pénteken a hvg.hu tudósítása szerint.

Novák arra utalt ezzel, hogy az orosz elnök a múlt héten arról beszélt, hogy három országnak, nevezetesen Romániának, Lengyelországnak és Magyarországnak is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben. A román kormány jelezte: nincsenek követelései Ukrajnával szemben. Lengyelország dezinformációk terjesztésével vádolta meg Putyin, a magyar külügy némi fáziskéséssel azt közölte, hogy nem tartja helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat, az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – írták akkor.

Érdekes egyébként, hogy Novák határozottan megnevezi Putyint, illetve Oroszországot, míg alig hat napja Orbán Viktor a Twitteren nem írta le, hogy az oroszok verték le az '56-os forradalmat, csak annyit írt az angol nyelvű posztjában, hogy "they", vagyis ők.

Párhuzamok is akadnak. A köztársasági elnök a fórumon a béke szükségességéről beszélt, mint ahogy a kormány több tagja az elmúlt hónapokban, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadást a kezdetektől fogva egyértelműen elítélik, az álláspont nem változott.

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Elsőként azt emelte ki, hogy a békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet.

Szerinte hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére, a háborús felek nem ismerik fel, hogy a harc nem visz közelebb a békéhez. Nincs elegendő és elszánt akarat a felek közötti közvetítésre, dezinformáció és hangulatkeltés nehezíti a megértést és súlyos károkat okoz – hangsúlyozta, hozzátéve: tudatos provokációk nehezítik a közös megoldás keresését, ekkor említette Putyin akcióját.

Novák arról is beszélt, hogy a hidegháború óta nukleáris fenyegetéssel nézünk szembe, továbbá tisztázatlan terrorista cselekmények állnak a megoldások útjába. Tisztességtelennek nevezte az energiával és élelmiszer-ellátás megakadályozásával való fenyegetést is.

(Forrás: hvg.hu)