„Klubrádió
A lényeg

NATO-főtitkár: Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t

16/11/2022 15:05

| Szerző: Klubrádió

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy még mindig vizsgálódnak az ügyben, és meg kell várni a végeredményt, de nincs arra utaló jel, hogy szándékos támadás történt, és hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t. 

Stoltenberg szerint „valószínűleg” egy ukrán légvédelmi rakétát lőttek ki egy orosz rakéta ellen, akkor történhetett a robbanás. Szerinte a felelősség Oroszországé, amiért folytatja az illegális háborúját Ukrajna ellen.

A főtitkár világossá tette, hogy a NATO mindenben Ukrajnát fogja támogatni, és ellenzi az orosz agressziót. Stoltenberg elmondta, hogy továbbra is figyelni fogják a helyzetet, a NATO mindent meg fog tenni, hogy a szövetségeseit megvédje.

Andrzej Duda lengyel elnök szerint a két ember halálát okozó rakéta „valószínűleg egy szerencsétlen incidens” volt. Duda szerint nincs okuk feltételezni, hogy a rakétázás szándékos támadás volt.

"Jelen értesüléseink szerint a lengyelországi csapás az ukrán légvédelem tevékenységének eredménye. Egy orosz rakéta és egy ukrán elfogó rakéta roncsait érhettek földet Lengyelországban, de ezt még meg kell erősítenie a folyamatban lévő vizsgálatoknak" – írta a belga védelmi miniszter, Ludivine Dedonder a Twitteren.

Több mint 200 rendőr és katona dolgozik Przewodovo környékén, a robbanás helyszínének biztosítása mellett több négyzetkilométernyi területet kutatnak át, repeszek, rakétamaradványok után.

A lengyel rendőrség képet tett közzé a rakétabecsapódás helyszínéről:

Orbán Viktor is megszólalt a lengyelországi rakétabecsapódásról: azt írta, higgadt és alapos kivizsgálásra van szükség. Egy biztos: Magyarország szilárdan kitart Lengyelország mellett – közölte Twitter-bejegyzésében a miniszterelnök.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy  vizsgálatok eddigi eredményei alapján Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, egy orosz rakétára válaszul kilőtt ukrán légvédelmi rakéta találhatta el Lengyelországot

(forrás: 444, telex)