„Klubrádió
Esti gyors

Mindennapi tesi, ének, hittan: hogyan készítsünk kis tálibokat – Dési János jegyzete

28/11/2022 18:05

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"...a nyomor szélére lökött pedagógustársadalom megosztására, a gyűlölet fenntartására az oszd meg és uralkodj elvét a gyakorlatba kiválóan ültető Orbán-rezsim most nem sajnált jó hatmilliárd forintot. Ugyanis minden hittantanár fizetését megemelik 61 ezer forinttal. (...) Pár milliárd forintért megpróbálnak újabb belviszályt szítani, provokálni azokat, akik még nem adták, fel, hogy ahhoz, hogy egyszer itt jobb világ legyen minőségi oktatás is kell".

2022. november 28. Esti gyors-részlet (2022.11.28. Dési János jegyzete)
04:59
00:00

A magyar közoktatás egyik nagy gondja a méltatlanul alacsony fizetések sora. Aki nem akar nyomorogni, mélyen értelmiségi életszínvonal alatt élni, az már el is kerüli a tanári pályát. Aki mégis marad, az, ha csak nem fanatikus vagy rendelkezik jól kereső eltartóval, vagy menekül vagy huszadikán már csirkefarhátat eszik, miközben egy egész társadalom csodálkozik azon, hogy akkor mégis miért húzzák ilyen sokan erős kussban az igát.

Nemrégiben az egyik legsikeresebb magyar valódi vállalkozó, aki nem azért ért el világraszóló eredményeket, mert kitömték állami és EU-s pénzekkel, hogy aztán azt közös erővel ellopják, azt állította egy szomorú elemzésében, hogy az Orbán-rezsim szánt szándékkal rohasztja le a közoktatást. Ugyanis az iskolai végzettség szintje és a Fideszre szavazási hajlandóság között erős összefüggés tapasztalható. Szerinte direkt folyik mindez – a rendszer természetéből következően. Észrevették ezt a tüntető fiatalok is, akik efféle transzparenseket is lobogtattak legutóbbi szabadságpárti tüntetéseiken: „Ha nincs oktatás, mi is olyan hülyék leszünk, mint ti”. Mint ti – fideszes mamelukok. A megfogalmazás szellemes – bár nem feltétlenül a valóságot írja le. Ugyanis az orbánista mamelukok egy jelentős része jobb iskolába járt, vagy még a régi rendszer, sok szempontból kritizálható, de mégiscsak egyenletesebb színvonalú oktatási rendszerében pallérozódott elmeélileg. (Osztály vigyázz! Tanító néninek jelentem…)

A világ bonyolult – és korrupcióval, zsarolással az értelem fala is megrepeszthető. És a többi. A lopás és a gyűlölködés szabadsága kétség kívül sokakra erőteljesebben hat, mint a kétszer kettő józansága. Ezzel együtt ne becsüljük le az oktatás szerepét. Például azt, hogy én szeretem a klasszikus magyar irodalmat, Gabi néninek, a matektanárnak köszönhetem. Ugyanis, miközben ő a szimmetrikus tükrözés rejtelmeit magyarázta, én a pad alatt az Olcsó Könyvtár kis köteteit olvastam szorgalmasan. Ma is bánom, hogy nagyon vacakul tudok tükrözni, talán, ha csak a Google segítségével, viszont azok a könyvek Mikszáthtól Krúdyig már az enyémek.

Az iskola fontos, ha 14 éves koromban kicsapnak cipőfelsőrész-készítőnek, akkor sosem jutok ezekhez a kötetekhez – mert felsőrész-készítés közben nehezebb olvasgatni. (Rejtőt, Szerbet, Heltait nem lehetett matek órán, mert azon felröhög az ember, a szimmetriában meg kevés a humor, szóval kész lebukás.)

Mindez arról jutott eszembe, hogy a nyomor szélére lökött pedagógustársadalom megosztására, a gyűlölet fenntartására az oszd meg és uralkodj elvét a gyakorlatba kiválóan ültető Orbán-rezsim most nem sajnált jó hatmilliárd forintot. Ugyanis minden hittantanár fizetését megemelik 61 ezer forinttal. Ez legalább húsz százalékos növelés – kétségkívül azoknak a képviselőknek és miniszteriális embereknek, akik itt basáskodnak, szinte semmi. Nem beszélve az olyan magasan képzett, tehetséges és iskolázott szereplőkről, mint Mészáros Lőrinc.

De mégiscsak.

Nyilvánvalóan modern gazdaság nincs hittantanár nélkül. Fizika, matek, kémia hiányában valahogy még elleszünk. Na bumm, majd a Föld forgása megáll és a nap mozog köröttünk, Darwin kommunista liberális maszlag. De hittantanár az legyen! El tudom képzelni, hogy most fizikatanárok tömege képezteti át magát hittantanárnak. Ha egyszer arra van szükség. És aki a newtoni tételeket érti, az a világ teremtésének hat napjával is elboldogul majd.

Természetesen hittantanár is kell, és ha már szükség van rá, kapjon fizetést. Ahogy a töri, a magyar és az összes többi.

De most pár milliárd forintért megpróbálnak újabb belviszályt szítani, provokálni azokat, akik még nem adták, fel, hogy ahhoz, hogy egyszer itt jobb világ legyen minőségi oktatás is kell.

Mindennapi tesi, ének, hittan – hogyan készítsünk kis tálibokat.

Résszsikereket el lehet érni – lásd Németh Szilárd és a kultúra – de, fájdalom, az internet korában inkább csak magatokat hülyítitek. A 'farizeusok'-dolgot át kellene vennetek kedvenc hittanosaitokkal.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. november 28-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd