„Klubrádió
Reggeli gyors

Trencsényi: Vidnyánszky most már gerincvizsgálattal is tesztelheti a diákjait

22/11/2022 12:23

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktor "Tokaj szőlővesszein" megcsinálta magának és feleségének az egyetemet, a többi, a derék pártkatonák által bekebelezett magyar egyetemen pedig mostantól gyakorlatilag maguk döntenek, hogy kit vesznek fel, mondta Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, aki szerint a felsőoktatási szabályok átalakítása a cimboráknak kedvez, az egyetemeken a színvonal romlani fog, és Vidnyánszky Attila is akár "gerincvizsgálatokat is elrendelhet". Eközben a magyar kormány a tudásalapú társadalommal szembe a munka alapú társadalom hazug szlogenjeit állítja.

2022. november 22. Reggeli gyors - részlet 22.11.22. Trencsényi László
10:13
00:00

Korábban azt gondolta Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, hogy Radó Péter oktatáskutatónak van igaza van, amikor a felsőoktatás átalakítását őrültségnek nevezte, amiben nincs rendszer, de Trencsényinek azóta megváltozott a véleménye, és ma már úgy látja, őrültség, és van benne rendszer, kezdte a Reggeli gyorsban azzal kapcsolatban, hogy a felsőoktatási intézmények nagyobb "autonómiát" kapnak a felvételiztetésnél.

Élőláncot szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem
 
Illusztráció
 
Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon. MTI/Mónus Márton
 


Trencsényi szerint az történik, hogy a felsőoktatást bekebelezték, és most már olyan alapítványok igazgatják és szólnak bele szakmai kérdésekbe is, amelyek kuratóriumait "derék párkatonák, elvtársak" alkotják, magas tiszteletdíjjal, és így már autonómok akarnak lenni. Egy jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy a felsőoktatási intézmény a saját szempontjai szerint további 100 pontot adjon a felvételizőknek, tehát - magyarázta Trencsényi – Vidnyánszky Attila a SZFE-n gerincvizsgálatot is elrendelhet, amivel emlékeztetett a kuratórium vezetőjének legutóbbi "hírhedt nyilatkozatára". De Trencsényi szerint nemcsak a "kikebelezést" intézte el az azóta lemondott Palkovics László miniszter, hanem az egyetemre bejutók létszámának radikális csökkentését is.

"Most már lehet fickándozni", mondta Trencsényi, aki mindezt a két szempontot a továbbiakkal egészítette ki. Itt van mindjárt a Trencsényi által "ironikusan" csak "szochazáért kitüntetésnek" nevezett kormányzati rendelkezés, ami pluszpontokat ad azoknak a felvételizőknek, akik tartalékos katonák, valamint megemlítette az Állami Számvevőszék kifogását, ami a férfiak alacsony számát teszi szóvá a felsőoktatásban, és hogy a nők "eluralták a felsőoktatást". Trencsényi megjegyezte, mivel a nők nem hadkötelesek, "az obsitosok feltehetően férfiként gyarapítják már a felsőoktatásba járók számát".

Szerinte a "cimborákon segítenek" azok a rendelkezések is, amik megszüntették a kötelező emelt szintű érettségit adott szakon a felsőoktatási felvételinél, ami persze "megbolygatja a középiskolákat", de minőségi romlást fog eredményezni a bekerülők körében, mondta, illetve megemlítette, hogy a nyelvvizsgával kapcsolatban is "liberalizálás történt", így a cimboráknak könnyebb lesz bejutniuk, és ezzel együtt persze "kiesnek azok, akiknek nincs annyi jövedelmük, hogy a messze nem ingyenes felsőoktatás költségeit állják".

"Biztos lesz, aki a tű fokán átjut", de szerinte a megoldás  a közoktatás stabilizálása lenne, a "nem elit középiskolák színvonalát legalább addig eljuttatni, hogy szakos tanárok dolgozzanak benne". Ha jó a középiskolai rendszer (és az általános és óvoda), akkor azok is bejuthatnak, akik szociális és területi hátrányok miatt álmodni sem mernek róla. De most szerinte ezekhez a társadalmi csoportokhoz el sem jut annak a híre, hogy "emelt szintű és nyelvvizsga nélkül" is bejuthatnának: ott már messze nincs olyan ambíció, hogy a gyerekükből egyetemista legyen.

Az egyetemi tanár arról is beszélt, hogy a nagy intézmények bedarálják a többieket, de lesznek kivételek, mint például, ahol személyes érdekeltség van: utalt Orbán "Tokaj szőlővesszein" magának illetve a feleségének csinált kis egyetemre.

Trencsényi leszögezte, minden befektetés az emberi tudásba, az nyereséges, de Magyarországon egyre kevesebb egyetemi helyre egyre kevesebb gyerek jelentkezik a demográfiai trendek miatt is: ez a két dolog összeér. Magyarországon a külföldön tanulókkal együtt a korosztálynak a 20 százaléka morzsolódott le a felsőoktatásból, míg például Amerikában 83 százalékos a felsőfokú végzettségűek aránya, amiben persze benne vannak a "feleségképző egyetemen végzettek is", de Trencsényi szerint a lényeg, hogy ott kultusza van a tudástársadalomnak, nálunk pedig a munka alapú társadalom hazug szlogenje van ezzel szembe állítva, az informatika és a tudás világával.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Trencsényi Lászlóval
2022. november 22., kedd 08.10
riporter: Dési János