„Klubrádió
A lényeg

Vidnyánszky a diákok áthangolásáról beszélt, nyílt levélben határolódtak el tőle az SZFE-hallgatók

20/11/2022 15:57

| Szerző: Klubrádió

Nyílt levélben határolódtak el egyetemük kuratóriumának elnökétől, Vidnyánszky Attilától a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói azután, hogy Vidnyánszky november 15-én arról beszélt, hogy az SZFE az átalakítás előtt "a liberálisok központi bázisa" volt, ahol "utánpótlást képeztek”, ezért is volt "hisztéria" amiatt, hogy "elfoglaltuk" "az egyik utolsó bázisukat".

„Akik innen kikerülnek, másik hangemet és másik gerincet fognak képviselni” – jelentette ki Vidnyánszky az átalakított egyetemről, hozzátéve, hogy "a diákok áthangolása nem egyszerű dolog".

Erre reagálva az egyetem 86 hallgatója írta alá a Színház Online folyóíratnak megküldött nyílt levelet, amelyben elhatárolódnak Vidnyánszky kijelentésétől. „Mi, az SZFE jelenlegi hallgatói elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését” – írták. Szerintük Vidnyánszky megnyílvánulása csak fokozza a szakmában kialakult feszültséget. „Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival” – írták.

„Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során. Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratközással nem ideológiai tábort választottunk magunknak” – írták.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)