„Klubrádió
A lényeg

Benyújtották a Fudan-alapítvány bejegyzési kérelmét, Palkovics lesz az elnöke

27/08/2021 14:15

| Szerző: Klubrádió

Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Át is adtak neki 26 hektárt ott, ahová eredetileg a Diákvárost tervezték. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Palkovics László innovációs miniszter és kormánybiztos lesz. Tehát – jegyzi meg a 444 – Palkovics akkor is maradna ezen a poszton, ha jövőre kormányváltás lenne.

Az alapítvány létrehozásáról még júliusban döntött a parlament. A törvény szerint ez az alapítvány hozza létre és tartja fenn Magyarországon a Kínai Kommunista Párt egyetemét.

A minisztérium közleménye szerint az alapítvány feladata az előkészítés; a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

A Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzet
 
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

Az alapítvány kuratóriumának elnöke tehát Palkovics László lesz, aki miniszterként és kormánybiztosként is felel a projektért. Vagyis egy esetleges kormányváltás után is ő maradna a kínai egyetem alapítványának élén – hívja fel a figyelmet a 444.

A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

A kormány 2022 végéig, vagyis a választások után beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés.

Áprilisban írt arról a Direkt36, hogy a Fudannál az 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)