„Klubrádió
Útszélen

A szalonképességről – Józsa Márta jegyzete

27/11/2022 10:12

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Most jó igazán magyarnak lenni!

2022. november 27. Útszélen-részlet (2022.11.24. Józsa Márta jegyzete)
01:56
00:00
A nyelvnek, melyen írunk, beszélünk, törvényeire sajátságaira gondolni: mily pedantság, azaz pedantéria! Melyik szalonképes ember teszi ezt! - kérdezi Arany János.

Amúgy tankönyvileg a szalonképesség annyit tesz, hogy társaságban való megjelenésre, vendégek fogadására alkalmas öltözékben, illetve egészségi állapotban lenni. És semmiképpen nem sértegetni a közízlést, ahogy a közmegegyzést sem. Az ilyesmit igazság szerint konzervatív értéknek szokás nevezni, ha jelentene ez valamit.

A feltételes mód nem véletlen természetesen. Napról napra jelennek meg olyan elemzések a nemzetközi sajtóban, amelyek szó szerint kiírják Magyarországot a szalonképes helyek közül. Mindenkinek van olyan tapasztalata, hogy ha egy külföldivel találkozik, akkor magyarázkodni kényszerül, hogy hát magyar ugyan, de nem olyan, nem tartozik közé. Esetleg külföldön járva letagadja, hogy honnan is jött. Az is megesik, hogy sajnálják. Szóval szalonképes helyen magyarországinak lenni hovatovább stigma.

Egy olyan ország polgárának – bár ez a szó is kikopott a köztudatból – amely mondjuk azzal intézi el a csalás és korrupció elleni küzdelmet, hogy létrehoz egy sóhivatalt, ahová csak azokat nem veszik fel, akik tényleg értenek a szakmához, aztán kiderül, hogy mindegy is: ide bizony be sem lehet menni bejelenteni egy korrupció-gyanús ügyet. Ahogy azt is nehezen lehet elmagyarázni egy polgári szalonban, hogy itt úgy küzdenek a szegénység ellen, hogy elveszik azt is, amijük még maradt. Amit meghagytak nekik. Ahogy egy száz évvel ezelőtti birodalom térképével a nyakában sem szokás egy kormányfőnek szaladgálnia, igaz, az nem szalon, csak egy meccs volt, az jobban is megy a miniszterelnök fazonjához. Ahogy a környékbeli országok eme tahó, még csak nem is szellemes sértegetése is éppen az ő formája.

Amúgy fokozhatta volna az élvezeteket, mondjuk felvehetett volna egy Nagy-Törökország mintás sálat is, azon is szerepel Magyarország. Biztosan örültek volna az egykori Oszmán Birodalombéli honfitársaink: a görögök is.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2022. november 24-i adásában hangzott el.