„Klubrádió
A lényeg

Az osztrákok gúnyosan reagáltak Orbán nagy-magyarországos sáljára

22/11/2022 21:07

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák külügyminisztérium is reagált arra, hogy Orbán Viktor nagy-magyarországos sálban jelent meg a görögök elleni futballmeccsen. Azt írták: "gyors pillantást vetettünk a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, amelyek megerősítették az előzetes gyanút, miszerint az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni. Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat is".

Orbán nagy-magyarországos sálban fogadta búcsúmeccse után Dzsudzsák Balázst. A román külügy szerint a magyar miniszterelnök gesztusa "nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult".

Az ukránoknak se tetszett a revizionista jelkép: Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon közölte, hogy bekéretik a kijevi magyar nagykövetet a Nagy-Magyarországot ábrázoló sál miatt.

Undorítónak nevezte Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, hogy Orbán Viktor nagy-magyarországos sálat viselt, amikor a vasárnapi válogatott meccs után Dzsudzsák Balázzsal találkozott. A bejegyzést Káčer egy fotóval illusztrálta, amin pont ez a jelenet látszik.

Ausztria visszafogottan, humorosan nyilvánult meg az ügyben. Az osztrák külügyminisztérium egyik szóvivője a Politicónak azt mondta: „Gyors pillantást vetettünk a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, amelyek megerősítették az előzetes gyanút, miszerint az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni.”

„Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat is” – tették hozzá a tárcánál.

Orbán Viktor a Facebookon reagált, szerinte a foci nem politika. Igaz, nem ez volt a kérdés, ugyanis nem a foci miatt, hanem azért áll a bál a szomszédos országokban, mert a magyar miniszterelnök egy nagymagyarországos sálban mutatkozott vasárnap.

(via Telex)