„Klubrádió
A lényeg

Szlovák sálat terített Orbánra a szlovák miniszterelnök

24/11/2022 11:25

| Szerző: Klubrádió

Eduard Heger úgy látja, a magyar miniszterelnöknek kellett már egy új sál.

Politikai prankkel fogadta a kassai V4 csúcsra érkező Orbán Viktor a szlovák miniszterelnök – fogalmaz a 444.

Miután szinte az összes környező ország kiakadt a magyar miniszterelnök nagy-magyarországos sálján, a szlovák külügyminiszter pedig egyenesen undorítónak nevezte a gesztust, csütörtök délután Eurd Heger egy szlovák zászlós sálat akasztott Orbán Viktor nyakába, majd a közös képet a következő szöveggel osztotta meg:

"Észrevettem, hogy Orbán Viktornak régi sálja van, ezért ma adtam neki egy újat."

Az eddigi reakciók is éles bírálatot tartalmaznak:

Az ukrán elnök tanácsadója Mihaljo Podoljak szerint: "a véres háborúk ugyanazzal a forgatókönyvvel kezdődnek: a kis vezetők nagy birodalmakról álmodoznak. Bárki, aki a 21. században történelmi traumák parazitálásával akar politikai pontokat szerezni, az veszélyezteti a nemzetközi biztonságot. A történelem meg nem tanult leckéi ismétlődnek. Még magyarul is".

Az osztrák külügyminisztérium humorral közelítette meg azügyet: "gyors pillantást vetettünk a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, amelyek megerősítették az előzetes gyanút, miszerint az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni. Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat is".

A román külügy szerint a magyar miniszterelnök gesztusa "nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult".