„A
Esti gyors

Röpülj, Péter, röpülj! – Dési János jegyzete

12/12/2022 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Dési kollégát is lenyűgözte Szijjártó Péter munkabírása és a kitartása, jegyzetbe is foglalta rögvest.

2022. december 12. Esti gyors-részlet (2022. 12. 12. Dési János jegyzete)
04:17
00:00
Egy hevenyészett számítás szerint (amelyet a 24.hu készített el) a magyar külügyminiszter az elmúlt 11 hónapban annyit repült, hogy ha a Holdra ment volna, már visszafelé is tartana. Másfél naponta ült repülőgépre, leginkább egy 140 személyes Airbus 139-essel indult útra, ami gondolom azért is jó, mert marad elég hely, hogy feltegye a lábát a mellette levő ülésre. Valamint kedve szerint ülhet akár az ablak akár a folyosó mellett is.

A költségeket is csak becsülni lehet, mondjuk olyan 1,5-1,8 milliárd forintot repülőzött el a külügyminiszter – ami egy valódi Hold-utazás költségeihez képest szinte ingyen van. Más kérdés, nem jártunk volna e jobban, ha Szijjártó Péter a Holdra megy és esetleg huzamosabb ideig ott is marad. Ugyanis kitartó utazások ide-oda Magyarország megítélése mélyponton van. Európai ország rég fektetett ekkora energiát abba, hogy lejárassa magát. Az Európai Unió tudatos gyengítése, Putyin püspökfalatjának folyamatos kerülgetése, a türk világ felé való barátkozás, a kínai kapcsolat, a NATO gyengítése, az orosz titkosszolgálatokkal való méretes barátkozás és a többi.

És ugyan a nagyköveteknek parancsba van adva, hogy jó észak-koreai módon jelentgessék fel a nemzetközi sajtóban megjelent, az Orbán-rezsimre nézve kritikus cikkeket, ezek száma nem látszik elapadni. Ennél már csak az kínosabb, hogy ha megkérdik tőled a határon túl, honnan is jössz, jobban jársz, ha románnak, bolgárnak vagy lengyelnek hazudod magad, mert ha bevallod, hogy magyar, akkor a barátság gyorsan kopik.

Amikor a véres putyini diktatúra képviselőjével a szovjet - akarom mondani, orosz - külügyminiszterrel találkozik New Yorkban az ENSZ közgyűlésen, ahol a véreskezű tömeggyilkosnak kijáró fogadtatásban részesült amúgy az orosz Molotov-utód, akkor a magyar kollega rögtön kisegíti egy kétoldalú, a háborús bűnös Putyin fotója alatt megtartott tanácskozáson. Egy-két csinos kitüntetés átvétele, vagy az orosz utazás az orosz energetikai vállalatok vezetőihez szintén érdekes dolog.

Az iráni miniszterrel való parolázás is ékes bizonyítéka annak, hogy nincs az a gyilkos diktatúra, amelynek képviselőivel nem keresné a fotózkodási alkalmat a magyar külügyminiszter. (Megjegyzem, éppen most végzik ki sorban azokat a fiatalokat, akik tüntetni mertek az elmúlt napokban. Mondanám, hogy már csak '56 szelleme miatt is távol kellene magát tartania minden magyar politikusnak egy ilyen gyilkos társaságtól. De nincs az a szellem, amit ezek ne árulnának el.) És hogy ez még sokba is kerül? Na bumm, kit érdekel, ha egyszer ezzel lehet demonstrálni, hogy a véres diktatúrák mindig számíthatnak egy kis orbánista támogatásra. Ahhoz pedig, hogy saját szövetségesünket, az Európai Uniót gyalázzuk hazug plakáton, állami pénzekből felhízlalt hazugsághíradókból, ahhoz utazni sem kell.

1,8 milliárd forint semmiség – most olvasom, hogy a Szegedi Nemzeti Színház és Kisszínház egész éves költségvetése 1,5 milliárd forint, igaz, ott jó 130 ezer ember megy el az előadásokra. Szóval sokba kerül nekünk, hogy ez az ember utazgat, de az igazi nagy kárt pedig amit okoznak tényleg csak akkor tudjuk majd jóvátenni, ha ember él a Holdon.

Nagy lépés lesz ez nekünk.

Dési János jegyzete a 2022. december 12-i Esti gyorsban hangzott el.