„Klubrádió
Reggeli gyors

"Szijjártó alapítványi munkájáról csak egy-két fotó tanúskodik"

23/11/2022 13:40

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat azért hozta létre a kormány, hogy állami vagyont ajándékozhasson ezeknek – véli Erdélyi Katalin. Az Átlátszó munkatársa kitért arra is, hogy az alapítványi kézbe került vagyon felhasználásába az állam sem szólhat bele, így biztosított a fideszes politikusok folyamatos díjazása kormányváltás esetén is. Nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter különösebb munkavégzés nélkül kap fizetést a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítványtól.

2022. november 23. Reggeli gyors - részlet 22.11.23. Erdélyi Katalin
08:01
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Átlátszó megpróbálta kideríteni, mennyi munkát végez, az – egyébként állandó elfoglaltságát hirdető – külgazdasági és külügyminiszter a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjaként. Azonban a folyton úton lévő Szijjártó az alapítványban végzett munkájáról a szervezet sem tud sokat. Szijjártó 2020 óta díjazás nélkül látta el a kuratóriumi tisztséget, idén augusztus elején leadott vagyonnyilatkozata szerint azonban 2022. június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért.

"Átlagosnak mondható a fizetésnek mondható ez az összeg a fideszes politikusokkal kitömött alapítványoknál" – véli Erdélyi Katalin. Az Átlátszó munkatársa a Klubrádiónak elmondta, hogy Szijjártó alapítványi munkájáról elvétve van csak információ. Így elképzelhetőnek tartja, hogy a politikus csak nevét adja az testülethez, különösebb munkavégzés nélkül kap fizetést a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítványtól. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a politikus Facebook-oldalán van egy-két fotó, amelyen Szijjártó Dézsi Csaba Andrással, Győr polgármesterével látható, ahogy egy kuratóriumi ülés után beszélgetnek, de ennél több információ nem áll rendelkezésre.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat (kekva) azért hozta létre a kormány 2020-ban, hogy állami vagyont, nagy értékű ingatlanokat, részvényeket, állami cégeket "ajándékozhassanak" ezeknek. Az ajándékozás pillanatától pedig az állam sem szólhat bele abba, hogy mihez kezdenek az alapítványok ezekkel a javakkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben új kormány kerülne hatalomra az alapítványok tagjainak (az egymillió forintot biztosan meghaladó) javadalmazása továbbra is biztosított maradna.

Szerencsésnek mondható körülmény, hogy mivel közfeladatokat látnak el, a KEKVA alapítványoknak be kell számiolniuk tevékenységükről. Szijjártó tevékenységéről azonban nem győri egyetem alapítványa azonban nem tudott bemutatni semmit. A SZIEA állítása szerint nem vezetnek erről nyilvántartást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Erdélyi Katalinnal
2022.11.23., szerda 7:43
Riporter: Para-Kovács Imre