„Klubrádió
A lényeg

A közpénzzel kitömött fideszes egyetemi alapítvány Brüsszelbe megy

2/11/2022 07:08

Brüsszeli irodát nyit a több százmilliárd forint közpénzből alapított fideszes "elitképző", írja a Népszava a Politico alapján. A Mathias Corvinus Collegium indokai között szerepelt, hogy „alternatívát” nyújtson egy „polarizált” kultúra kialakítása érdekében. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója megfogalmazása szerint szellemi erőműként megjelenő iroda fel fogja rázni a brüsszeli agytrösztök ökoszisztémáját, amelyet jelenleg a nagyrészt homogén, Európa-párti gondolkodás dominál.

A Mathias Corvinus Collegium győri központja lesz a Konferenci
 

 
Győr, 2021. június 2. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke az MCC győri központjának leendő helyszínén, a Konferencia Hotelben tartott sajtótájékoztatón. MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba
 

 

A brüsszeli irodát Frank Furedi vezeti, aki azt mondta, hogy minden évben közzétesznek majd egy félelembarométert, ami azt mutatja, hogy mi az, „amitől az európaiak félnek”. Az irodának külföldi munkatársai is vannak, az MCC korában egy feltehetően orosz kémet is foglalkoztatott, akit azóta Angliában letartóztattak.

A központ november 15-én konferenciát szervez Európa jövőjével kapcsolatban.

Az ötlettől nincs mindenki elragadtatva, a volt MSZP-s Ujhelyi István a Politico kérdésére felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz régóta létre akar hozni egy EU-ellenes, szélsőjobboldali pólust, az MCC brüsszeli megjelenése pedig egy lépés ebbe az irányba, a momentumos Cseh Katalin pedig azt mondta, egy „alt-right értelmiségi univerzum” felépítése a cél egy sor Trump-párti amerikai celebritással.