„Klubrádió
A lényeg

Kémkedésért vehették őrizetbe az MCC vendégoktatóját

18/10/2022 12:55

| Szerző: Klubrádió

Kémkedés miatt vehették őrizetbe Londonban a Fidesz-közeli elitképző, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatóját. John Laughland euroszkeptikus konzervatív politikatudós-történész Budapestről repült Londonba október 7-én, majd a Gatwick reptéren a terrorellenes rendőrök őrizetbe vették.

Október 7-én a Gatwick reptéren a brit hatóságok őrizetbe vették és kihallgatták John Laughland euroszkeptikus konzervatív politikatudós-történészt (erről ő maga számolt be), aki mellesleg a holland Fórum a Demokráciáért szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója – írja posztjában Panyi Szabolcs. A Direkt36 újságírója ismertette Laughland pályáját:

Az MCC oldalán is látható, hogy az őrizetbe vett Laughland hivatalosan jövő év februárig vendégoktatóként dolgozik abban az oktatási központban, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója, és amit 500 milliárd forint körüli állami juttatásokból hizlaltak fel. És ami igazán izgalmassá teszi ezt az őrizetbevételt: Thierry Baudet, a holland szélsőjobboldali párt vezetője egy interjúban arról beszélt, Laughlanddal szemben az volt a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedik.

Laughland beszámolójában arról írt, hogy milyen csúnyán bánik az EU – szankciók – Alekszandr Duginnal, Putyin "éceszgéberével" (tanácsadójával), majd levonja a következtetést: Európa épp a diktatúra felé halad, sőt, valójában már ott is van.

Panyi szerint az a kérdés, hogy az MCC – melynek kuratóriumi elnöke a magyar miniszterelnök politikai igazgatója – miért válogat be éppen ilyen figurákat vendégoktatónak, és hogy őket valaki átvilágítja-e.