„Klubrádió
A lényeg

A győri egyetemi alapítvány sem tudja, mennyi időt dolgozik náluk Szijjártó a bruttó 1,5 milliós fizetéséért

22/11/2022 08:28

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, azonban a folyton úton lévő Szijjártó az alapítványban végzett munkájáról a szervezet sem tud sokat. Szijjártó 2020 óta díjazás nélkül látta el a kuratóriumi tisztséget, idén augusztus elején leadott vagyonnyilatkozata szerint azonban 2022. június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért.

A felsőoktatáson erővel átzavart modellváltás következtében létrejött alapítványok kuratóriumait alaposan teletömködték mindenféle kormányzati potentátokkal,

  • így került a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány élére Guller Zoltáűn miniszteri biztos,
  • vagy a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány elnöki székébe Süli János volt Paks-miniszter,
  • de említhetnénk a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságában helyet kapott Lezsák Sándort,
  • vagy a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványban működő Schanda Tamást,
  • ám ezeknél lényegesen nagyobb vadaknak számítanak a Pannon Egyetemért Alapítvány elnökeként tevékenykedő Navracsics Tibor,
  • a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Szijjártó Péter,
  • valamint az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnökeként is dolgozó Varga Judit.

Az Átlátszó ezúttal Szijjártó Péter alapítványi tevékenységének járt utána. A kormány 2020 májusában hozta létre a Széchenyi István Egyetemért Alapítványt (SZIEA), amelynek odaajándékozta a győri egyetemet annak minden ingatlanával együtt. A modellváltásnak nevezett folyamat részeként a többi közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz (kekva) hasonlóan a SZIEA-t is kitömték kormánypárti politikusokkal: a kuratóriumban helyet kapott Szijjártó Péter külügyminiszter és Dézsi Csaba András győri polgármester is, a felügyelőbizottságot pedig Tarlós István ex-főpolgármester vezeti.

Szijjártó 2020 óta díjazás nélkül látta el a kuratóriumi tisztséget, idén augusztus elején leadott vagyonnyilatkozata szerint azonban 2022. június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért.

A portál közadatigénylést nyújtott be mind Varga, mind Szijjártó esetében, ám az alapítványok igen kreatív érveléssel pattintották le az alkalmatlankodó újságírókat. Varga Judit ugyanerről számolt be júliusi kezdettel, ő kuratóriumi elnökként havi bruttó 1,4 millió forintot kap.

Azt azonban egyik alapítvány sem tudta elárulni, hogy mennyit dolgozik a két leginkább szem előtt lévő, elfoglaltságát így hangsúlyozó politikus az egyes alapítványokban.

Az alapítvány "nem kezel ilyen adatot, ezért nem is vezet olyan nyilvántartást, amelyből az igényelt adatok kinyerhetőek lennének" – írták válaszul az adatigénylésre.