„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó Iránnal keresi a "pragmatikus együttműködést"

17/11/2022 16:59

| Szerző: Klubrádió

Se a tüntetők – főleg nők – elleni rendőri erőszak, se az Oroszországnak szállított iráni drónok ügye nem került elő a külügyi tárca közleményében.

„A józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikájának keretében Magyarország és Irán a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Teherán minél előbb visszatérjen a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködéshez – jelentette ki csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta Szejed Ehszan Handuzit, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminiszterét.

A tárcavezető a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság egy éven belüli második ülését követő sajtótájékoztatón elmondta még, hogy azt szeretnék, ha Irán minél előbb vissza tudna térni a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködés rendszerébe, és mivel most a világgazdaság súlyos kihívásokkal szembesül, azt gondoljuk, hogy ennek a visszatérésnek talán a gazdaság adhatná az első lépését.

 
Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Arra is kitért, hogy az ezzel párhuzamosan zajló üzleti fórumon 96 magyar és iráni vállalat vesz részt. Jó hírnek nevezte, hogy az Iránba irányuló magyar textil- és gyógyszeripari export, valamint az iráni műanyagimport növekedése nyomán tavaly 45 százalékkal, idén eddig pedig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem volumene. Mindemellett kétezer iráni hallgató tanul hazánkban önköltséges alapon, és a magyar állam 150 ösztöndíjas helyet is fenntart a perzsa államból érkező diákok számára – közölte Szijjártó.

A miniszter alig egy nappal azután mondta el mindezt, hogy a rendőrök a teheráni metróban összeverték a nőket, akik nem fedték el a hajukat kendővel. Iránban három hónapja tartanak a tüntetések, több mint háromszázan vesztették életüket eddig az összecsapásokban, és 15 ezer embert tartóztattak le. 

Szintén az országgal kapcsolatos hír, hogy október végén az Egyesült Államok közölte: Irán a háború közvetlen résztvevőjévé vált, mivel támogatást nyújtott a polgári célpontokat iráni gyártmányú drónokkal bombázó orosz pilótáknak.