„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó elment Teheránba, hogy a NATO és az Nyugat képmutatására panaszkodjon

20/12/2021 08:16

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Hogyan építette ki Soros György az általa elképzelt társadalmat? Összeesküvés-elmélet Amerikából, amelynek kezdete 1977-ig, Magyarországig nyúl vissza. Mihez kezd Magyarország és Irán egymással? Nemzetközi lapszemle.

Az izraeli egészségügyi minisztérium vasárnap késő esti bejelentése szerint 10 országgal bővült az utazási tilalmi lista, amelyre az Egyesült Államokkal együtt Magyarország is felkerült. Izraelben egyelőre 134 omicron-fertőzöttet találtak, közülük 68-an külföldről érkeztek az országba.

A konzervatív amerikai újságíró, Joe Schaeffer a Weekly Blitzen arról írt, hogy akkor még szenátorként miért utazott Magyarországra 1977-ben Joe Biden. Tom Lantos, az egykori demokrata képviselő, aki Wallenbergnek köszönheti életét, hívta meg az esküvője után Magyarországra, feleségével, Jill Bidennel együtt. A politikusok ellátogattak Tihanyba, Esztergomba is. A szerző felidézi a Népszabadság akkori, erről szóló tudósítását, ami szerint Budapesten három "kommunista vezetővel" is találkoztak, többek között a minisztertanács elnökhelyettesével, Huszár Istvánnal.

A szerző szerint Soros György Bidennek és Tom Lantosnak is jó barátja volt, és innentől a cikk átcsúszik a konspirációk területére. Majd Donald Blinken is szóba kerül, akinek magyarországi nagyköveti kinevezését szerinte Sorosnak és csapatának köszönheti. A konspirációs lánc természetesen a mába torkollik, hisz Donald Blinken fia, Antony lett Biden külügyminisztere. A körbe Joe Schaeffer belekeveri még Tomicaht is, Lantos unokáját, aki Hillary Clinton jobbkeze és beszédírója volt a tárcánál utóbbi külügyminisztersége idején. A cikk konklúziója: így épül negyven éve Soros Nyitott társadalma.

A Tehran Times Szijjártó Péter teheráni útja során az iráni és magyar egyetemek közti három évre szóló együttműködési megállapodásról számolt be, ami szerint 100 diáknak kölcsönösen ösztöndíjat biztosítanak. A cikk beszámol arról is, hogy számtalan nemzetközi összehasonlításban 12 illetve 50 iráni egyetem került fel a legjobbak közé a 2022-es felmérések szerint, és hogy Irán előszeretettel köt ilyen, „tudományos” egyezségeket, amely külpolitikája fontos részét képezi.

 
Szijjártó Péter Iránban Forrás: Szijjártó Facebookja
 

 

Az iráni Tasnim News pedig Szijjártó és az iráni elnökkel folytatott találkozójáról számol be, amelynek során Ebrahim Raisi úgy fogalmazott, hogy a nyugati államok, a keresztények azt ígérték, segítik az afgán menekülteket, de nem ez történt. Ő viszont erkölcsi kötelességének tekinti az afgánok befogadását, így már 4 millióan találtak menedéket Iránban.

A NATO és az amerikaiak 20 éves afgán jelenlétét úgy jellemezte, Afganisztán számára ez egyenlő volt a bűnözéssel, a gyilkosságokkal és a kiszolgáltatottsággal. Reményét fejezte ki az iráni elnök, hogy a nyugati országok nemcsak tanítják, mi a kereszténység, hanem maguk is annak megfelelően cselekszenek. A magyar-iráni kapcsolatoknak nagy fejlődést jósolt gazdasági és politikai téren, ezért közös bizottságot hoznak létre. Azt is mondta, a keleti országoknak a függetlenségük jelentheti az előrehaladást. A nyugat kettős mércével mér.

Szijjártót is idézi a lap, aki úgy fogalmazott: azt gondoljuk, hogy a Nyugat és a NATO az afgán ügyekben képmutató volt, és most komolyan aggódunk az afgán menekültek újabb európai áradatától. Megállapodtak abban az elnökkel, hogy mindkét ország Covid-19 elleni oltóanyagait kölcsönösen elismerik, így szabad az utazás a két ország között.

Számos helyen olvastunk arról is, többek között a Railly News portálon, hogy török katonákat küldenek a magyar szerb és román határra a menekültáradat megállítása érdekében. Erről Pintér Sándorral írt alá egyezményt a török partner, első körben 25, majd 50 török rendőr érkezik hazánkba.