„Klubrádió
A lényeg

Szlovák külügyminiszter: Szijjártó gerinctelen politikussal találkozott

6/12/2022 21:00

| Szerző: Klubrádió

A szlovák külügyminiszternek meg kellett innia egy pohár gint, amikor meghallotta, hogy Szijjártó Péter Robert Fico volt kormányfővel találkozott Pozsonyban. Erről Rastislav Káčer a visegrádi négyek sajtótájékoztatóján beszélt, ahol ott állt mellette a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter erre úgy reagált, olyat még nemigen látott, hogy azért kritizáljanak valakit, mert nem kizárólag a kormányzó párt, hanem az ellenzék képviselőivel is találkozik.

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter kifogásolta, hogy Szijjártó Péter a találkozójuk előtt Robert Fico volt szlovák miniszterelnökkel egyeztetett, a szlovák ellenzéki politikust egyébként gerinctelennek nevezte. Fico ellen nemrégen szüntették meg az eljárást bűnszövetkezet létrehozása ügyében, ugyanis eljárási hibák történtek.

A szlovák külügyminiszter állítja, hogy ha nem ivott volna meg egy gint és nem vett volna mély lélegzetet, és nem érkezett volna épp meg a lengyel és a cseh külügyminiszter, akkor „megkérdezte volna Szijjártótól, ugyan miért találkoznak. Mindezt a visegrádi négyek külügyminiszteri találkozó után tartott sajtótájékoztatón mondta a szlovák külügyminiszter, miközben ott állt mellette Szijjártó Péter is.

Káčer novemberben egy interjúban úgy minősítette a magyar kormány szankcióellenes propagandáját, hogy annak érvei „mintha a Kreml kézikönyvéből származnának”, Orbán Viktor nagy-magyarországos sálját pedig undorítónak nevezte, mert az az ukrajnai orosz agressziónak is elvi alapot szolgáltató revizionizmust hirdeti.

Szijjártó Péter értetlenségének adott hangot a sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy szlovák kollégája bírálta őt, mert találkozott Robert Ficóval.