„Klubrádió
A lényeg

Szlovák külügyminiszter: A magyar kormány érvkészlete olyan, mintha a Kreml kézikönyvéből olvasnák

9/11/2022 14:37

| Szerző: Klubrádió

"Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. (...) a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára" – mondta Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter. 

„Ezek az érvek mintha a Kreml kézikönyvéből származnának. Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. Én ezt nem értem. Ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől” – jelentette ki Rastislav Káčer, Szlovákia szeptemberben kinevezett külügyminisztere a Denník N-nek adott interjújában, amit a 444.hu vett észre.

Káčer arról is beszélt, hogy a V4-eken belül nem „Magyarország Oroszországhoz fűződő viszonya” az egyetlen probléma. „A probléma már akkor felmerült, amikor Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül” – mondta a szlovák külügyminiszter, felidézve azt, hogy „a magyar elnökségnek volt egy videója is arról, hogy mi mennyire különlegesek vagyunk”.

Állítása szerint ő már akkor is azt mondta, hogy a V4-ek elsősorban az Európai Unió részei. „Már akkor is kezdtük nehezményezni, hogy a V4-eket a másság szigeteként ábrázolták Európában.”

Menczer: magyarellenesség

Menczer Tamás külügyi államtitkárként úgy érezte, reagálnia kell „a szlovák külügyminiszter folyamatos provokációira”. Facebook-posztjában azt írta, „Rastislav Kácerről már sokszor kiderült - think thank-vezetőként, nagykövetként és külügyminiszterként is - hogy nem szereti a magyarokat. Ezt mi sajnáljuk, de tudomásul vesszük”.

Majd hozzátette, hogy ennek „a provokációinak nem ülünk fel, a V4-es szövetség erejét megőrizzük, ezt lerombolni Rastislav Kácer sem tudja”.

Kácer az interjúban egyébként azt mondta a V4-ekről, hogy szerinte „ma nincs erős, nagy V4-es stratégiai politika, de sok más dolog van, amin a V4-ek dolgoznak”, és „nem igaz, hogy a V4 megszűnt volna működni”.