„Klubrádió
Esti gyors

A nagy monetáris cicaharc – Kárpáti Iván jegyzete

6/12/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Furcsa dolog történik Magyarországon: végre van politika. Jól meg is lepődött rajta mindenki.

2022. december 06. Esti gyors-részlet (2022.12.06. Kárpáti Iván jegyzete)
01:23
00:00

Hosszas előadásban ostorozta a kormány gazdaságpolitikáját, egyben lesújtó jövőképet vázolt a minap Orbán Viktor egykori jobbkeze, a Nagy Magyar Víziók mestere, az unortodox gazdaságpolitika atyja, a jegybank vezetője Matolcsy György.

Az persze csak nálunk számít megrendítőnek, ha a monetáris politika irányítója nyilvánosan megállapítja, amit egy elsőéves közgazdász, vagy csak egy tájékozottabb hírfogyasztó már régen lát: ez a gazdaságpolitika a szakadékba vezet, hosszú kínlódásra ítél minket. Persze Matolcsy nem tért ki a saját felelősségére, hogy mást ne említsünk a forint árfolyamára és a hiteltelen kamatpolitikára.

Mindezek mögött persze ott van a sajátos orbáni hatalomgyakorlás következménye. Emberei próbálnak egymás ellenében helyezkedni, érdeket érvényesíteni, aminek a következményeit láthatjuk. Varga Mihály, Nagy Márton és Matolcsy György cicaharcából formálódik a magyar gazdaság. Remek. Persze a kormányközeli sajtó rögtön megszellőztette, hogy Matolcsy azért durcás, mert lepattant a kormánypártokról az a szerény kívánsága, hogy élete végéig maradhasson az MNB elnöke. Valóban, még nincs minden sarkon aranyozott parkettából készült csodaszarvas. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. december 6-i Esti gyorsban hangzott el.