„Támogassa
A lényeg

Matolcsy György: Az államnak kötelező lenne digitalizálnia

22/09/2022 14:31

| Szerző: Klubrádió

A jegybank elnöke, Matolcsy György szerint reális a veszélye annak, hogy megismétlődik a hetvenes évek válsága, amikor alacsony növekedés magas inflációval párosult egy évtizeden keresztül - írja a VG.hu.

A globális gazdaság, Európa és mi magyarok csak akkor tudjuk jól megoldani ennek az évtizednek a kihívásait, ha fejben átváltunk, és elfogadjuk, hogy új gondolkodásra van szükség – mondta a Világgazdaság szerint Matolcsy György, a MNB elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden.

Szerinte Magyarország letért a 2010-ben felállított egyensúly és növekedés útjáról. Hangsúlyozta, nem szabad megengedni, hogy egyensúlytalan növekedéssel próbálkozzunk ebben az évtizedben, ezért szerinte vissza kell állítani az egyensúlyt, így a külkereskedelmi és költségvetési egyenleget. Úgy látja, megengedhetetlen, hogy míg tavaly 1,9 százalékos volt a költségvetési hiány Lengyelországban, addig Magyarországon 6,8 százalék.

Nincs időnk 2030-ig, most kell megvalósítani – mondta az energiahatékonyság erősítéséről, amivel szerinte a külkereskedelmi egyenleget is javítani lehet. Jelezte, hogy két-három év alatt komoly eredményeket lehetne ezen a téren elérni.

Matolcsy György szerint a siker egyik kulcsa a digitális átállás. Ugyanakkor Magyarország rendkívül rossz helyzetben van ezen a téren, pedig olyan jó példák vannak előttünk, mint Észtország. "Elfogadhatatlan, hogy a magyar állam nem működik digitálisan" – tette hozzá.

Szerinte számolni kell azzal, hogy az 1970-es évtizedek válsága megismétlődik, amikor a magas infláció alacsony növekedéssel párosult. Azt a válságot a Fednek (az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve – a szerk.) csak 1982-re sikerült megoldania, most azonban időben felismerte a veszélyt, szemben Európával, amely mindig késésben van. Matolcsy György szerint ezt meg lehetett volna oldani a hetvenes évek elején a helyes és gyors döntésekkel. Az MNB ezért az első az EU-ban, amely elkezdte a szigorítási ciklusát.

(Forrás: VG.hu, 24.hu)