„Klubrádió
A lényeg

Matolcsy szerint nem igaz, amit a kormánymédia írt róla, helyreigazítást kér

6/12/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió

"A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az MNB ezért azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól" – közölte a jegybank sajtóosztálya. A kormányközeli Világgazdaság azt is írta, hogy "személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének kritikái.

A reakció annak szól, hogy a kormányzati médiabirodalomba tartozó Világgazdaság (VG) kedden egy névtelen cikkben, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt: a Fidesz egyik frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy az MNB felső vezetése azt kérte a kormánypárttól, támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A VG azt is írta, hogy "személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai".

Matolcsy György hétfőn arról beszélt: "szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van". Matolcsy azt is közölte, hogy Magyarországon „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz az infláció, 15-18%”. Továbbá: az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt.

Varga Mihály pénzügyminiszter is reagált Matolcsy György jegybankelnök hétfő délelőtti észrevételeire: „A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat”.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)