„Klubrádió
A lényeg

Matolcsy szerint válságközelben van a magyar gazdaság

5/12/2022 12:01

| Szerző: Klubrádió

Délelőtt 10 órakor elkezdődött a parlamentben a Gazdasági Bizottság aktuális ülése. Az első napirendi pont Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, amelyet Matolcsy Görgy, a jegybank elnöke vezetett elő.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Matolcsy György.MTI/Soós Lajos

"Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van"

– mondta az MNB elnöke az RTL beszámolója szerint.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselője, a bizottság ellenzéki tagja az Instagramon idézett Matolcsy beszédéből, aki többek között azt is mondta, hogy „Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szintje”.

Tordai bejegyzése szerint Matolcsy közölte, hogy Magyarországon „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz az infláció, 15-18%”. Továbbá:

az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt.

A jegybankelnök elmondta, hogy bajban vagyunk, sok szempontból a saját döntéseink miatt vagyunk bajban. Megbomlott a jegybank és a kormány gazdaságpolitikája közötti összhang. Szerinte

„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket”, 2021 után viszont rossz döntéseket hozott a kormány.

Matolcsy szerint „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.