„Klubrádió
A lényeg

Százmilliárdokat nyel el Matolcsyék ingatlancége

30/11/2022 07:17

Hatalmas összegeket költ a saját épületeire a jegybank, írja a 24.hu, ami a Magyar Nemzeti Bank ingatlanjait kezelő cégről ír. Miközben a Magyar Nemzeti Banknak 200 milliárd forintos veszteséget könyvelt el 2022 első félévében, a négy éve "szolgálatba állított" MNB-Ingatlan Kft. nevű leánycég működtetésre, valamint az ingatlanok fejlesztésére, rekonstrukciójára legalább 240–250 milliárd forintot elnyelt az MNB kasszájából. És nyel el a mai napig.

Eurázsia Fórum Budapesten
 
Matolcsy György 1
 
Matolcsy György, az MNB elnöke felszólal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendezésében tartott Eurázsia Fórumon a Hilton Budapest Hotelben 2019. október 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 

A lap szerint csak a Szabadság téri székház 2024-ig tervezett felújítása 54 milliárd forintba kerül.

De ez "eltörpül" amellett a 166 milliárd forint mellett, írja a 24.hu, amelyet a jegybank 2019 óta apránként rakott a leánycégébe. Az ott folyó tevékenység finanszírozásához negyvenötször emeltek tőkét.

Az MNB-Ingatlan Kft.-hez öt ingatlan került az elmúlt években:

  • a nemrégiben megnyitott Széll Kálmán téri Postapalota (jelenlegi nevén MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum).
  • A Budai Várban, az Úri utcában található régi városháza, (Bölcs Vár).
  • A Krisztina körút 55. alatti volt Telekom-székház (az év eleje óta MNB Budai Központ).
  • A balatonakarattyai MÁV-üdülőből kialakított oktatási és konferenciaközpont, amit az Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft. birtokol, ez a cég az MNB-Ingatlané.
  • A Bölcs Vár mellett a Burg Hotel, amit szintén az Optimum-Omega Ingatlanbefektetési Kft..

És az üzemeltetési költségek, minimum 20–30 milliárd forint.

A jegybank első félévről szóló jelentése szerint 10 milliárd forintot fizettek ki üzemeltetési célokra. 

A 24.hu hosszasan ír arról a szövevényes cég- és alapítványalapítási, illetve vagyonkihelyezési machinációról, amely Matolcsy György alatt a jegybank és az adófizetők pénzét és vagyont szórta ki magánzsebekbe. "Az alapítványoknak juttatott jegybanki 266 milliárdból és a befektetésekből megszerzett ingatlanok egy része különféle ingatlanalapoknál, magáncégeknél, sőt a Matolcsy család közelében landolt" - írja az újság. Az MNB-elnök fia, Matolcsy Ádám például 150 milliárdos ingatlanvagyonról rendelkezett a sajátjaként. 

"Miközben újabb ingatlanok kerültek a céghez, és folytatódtak a drága – esetenként luxuskategóriás – felújítási munkák, a tevékenység finanszírozásához sok pénzre volt szükség. Bő három év alatt, 2019. május 20. és 2022. július 6. között negyvenöt tételben összesen 166 milliárd forint vándorolt az MNB-től az ingatlanos céghez" - írja a lap, ami szerint ezek között volt olyan nap, hogy kétszer is utalt a jegybank a cégnek.