„Klubrádió
A lényeg

Matolcsy és még két tucat állami vezető fizetése: pipa!

10/11/2022 07:56

A kormány mindenkinek segít, csak győzze kivárni! A sorban legelőször a saját bérüket rendezik az állami vezetők. Tavasszal és nyáron a képviselők és Kövér László fizetését nem hagyták elértéktelenedni, majd a miniszterelnök fizetését duplázták meg más kormánytagok pénzével egyetemben (Lengyelországban a képviselők ebben a gazdasági helyzetben lemondtak a fizetésük megemeléséről), most pedig sorra került Matolcsy György jegybankelnök bére, illetve a múlt héten benyújtott törvényjavaslatban rendezik két tucat állami intézményvezető bérét is, írja a 24.hu. A javaslat szerint a jövő februártól:

Matolcsy új havi alapbére „az Állami Számvevőszék elnökének az Állami Számvevőszéktől származó havi keresetével” fog megegyezni, azaz március 1-jétől egy évig a Központi Statisztikai Hivatal előző évre megállapított havi átlagos bruttó keresetének a tizenkétszerese: (503 600 x 12), több mint 6 millió forint.

Két tucat állami intézmény (a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a médiahatóság, a Médiatanács és az Integritás Hatóság) vezetőinek és helyetteseinek a bérét pedig mostantól ehhez a Matolcsy-bérhez kötik: az jegybankelnök bérének 80 százalékában határozzák meg, azaz jövőre a mostani havi 4 millióról 4,8 millióra emelkedik. Az elnökhelyetteseknél 3,6 millió forintról bruttó 4,3 millióra.