„Klubrádió
A lényeg

Mégsem emeli a képviselők fizetését a lengyel kormány

1/08/2022 12:06

| Szerző: Klubrádió

A kiszivárgott információt nagy felháborodás fogadta.

A pénzügyminisztérium eredetileg Andrzej Duda köztársasági elnöknek bruttó 2 ezer zloty (170 ezer forint), Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek és a miniszterelnök-helyetteseknek pedig 1600 zloty (136 ezer forint) emelést helyezett kilátásba. Emellett ezer zloty emelést (85 ezer forint) szántak a parlamenti képviselők és szenátorok számára – írja a Népszava.

Az emelés híre csütörtökön derült ki, amikor a lengyel parlament, a szejm kancelláriáját vezető Agnieszka Kaczmarska beszámolt erről az ügyrendi bizottságnak.

A fizetésemelésről szóló terveket hatalmas felháborodás fogadta. Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Platform vezetője úgy fogalmazott: „Vannak, akik azt állítják, hogy a PiS-kormány lop, de osztogat is. Mindannyian tudjuk, hogyan lop. Látjuk, hogyan osztogat az embereknek”.

Rámutatott, hogy Jarosław Kaczyński csapata fizetésemeléseket akar egy olyan időszakban, amikor a lengyelek a magas árakkal, a nagy inflációval küzdenek. A politikus 152 zlotyt (13 ezer forint) is letett az asztalra, mondván, ennyivel emelték a tanárok bérét.

Az fizetésemelés hírére az egész ellenzék akcióba lendült. Milosz Motyka, a Lengyel Néppárt (PSL) szóvivője úgy fogalmazott, a PiS azért került hatalomra, hogy a párt politikusai kitömjék a zsebüket, miközben a válság idején tanácsokat adnak a lengyeleknek: fogyasszanak kevesebbet.

A nagy felháborodást követően Mateusz Morawiecki miniszterelnök kezdetben némiképp elhatárolódott a tervezett politikusi béremeléstől. Úgy foglalt állást, hogy a politikai és költségvetési döntéseket „kellő időben hozzák meg”. Piotr Müller kormányszóvivő csütörtökön hasonlóképpen azt közölte: a költségvetési törvény „jelenleg a tervezési szakaszban van, folyik a munka”. Azt is mondta, hogy a béremelésekről egyelőre korai beszélni. Egyúttal azt feltételezte, hogy nem lesz emelés.

Ezután Jaroslaw Kaczynski a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke már egészen egyértelműen fogalmazott. „Határozottan ellenzem a politikusok fizetésemelését" – mondta. Persze minden felelősséget igyekezett az ellenzékre hárítani. „Ezt a témát ellenfeleink vetették fel, hogy ismét a kormány és a PiS ellen uszítsák a közvéleményt” – hangoztatta a PiS elnöke.

A lengyel politikusok utoljára egy évvel ezelőtt kaptak fizetésemelést. A miniszterelnök fizetését akkor jelentősen megemelték, de Mateuz Morawiecki így is jóval kevesebbet, 20 ezer zlotyt, azaz 1,7 millió forintnyi összeget keres.

Ahogy mi is megírtuk a magyar parlamentben ehhez képest több, mint 50 százalékkal emelték a képviselők fizetését. A képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok illetményük eddig bruttó 1 millió 296 ezer forint volt, amit visszamenőleges hatállyal, május végétől, a kormány megalakulásához igazodva 1 millió 974 ezer 600 forintra emelt a kormányfő. Ezzel az államtitkári illetményük utolérte a nem képviselő államtitkárokét, akiknek az illetményét 1,75 millióról szintén 1 millió 974,6 ezer forintra emelték. Orbán Viktor fizetését a parlament több mint a duplájára emelte, így már 3,5 millió forint, amihez 1,3 milliós képviselői alapilletmény is hozzájön (így 4,8 millió körül keres havonta).