„Klubrádió
Reggeli gyors

Matolcsy Ádám mögött feltűnt 150 milliárdnyi ingatlanvagyon

16/11/2022 11:49

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években rengeteg ingatlant vásárolt, majd üzleti machinációk után ezek az ingatlanok különféle magántőkealapoknál tűntek fel. A jelenlegi kormány nagy találmánya a magántőkealap, ami elrejti a vagyonok valódi tulajdonosait, de most az egyik vagyontömegről Matolcsy Ádám, a jegybank elnökének 36 éves fia sajátjaként rendelkezett fedezetként használva egy bankhitelhez. Az ügyet leleplező újságíró volt a Reggeli gyors vendége.

2022. november 16. Reggeli gyors - részlet 2022.11.16. Bódis András
05:55
00:00

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 36 éves fia, Matolcsy Ádám is csatlakozott a százmilliárdosok táborához, ahol Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök gyerekkori barátja, Tiborcz István, a miniszterelnök lányának a férje is tanyáznak, írja a Válasz online, amely szerint most egy szerződés alapján azt állítja, hogy magántőkealapok mögé rejtett 150 milliárd forintnyi vagyontömegről Matolcsy Ádám a sajátjaként rendelkezett.

 
Matolcsy Ádám
 
Facebook
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10165323893095532&set=a.10150564460455532
 

 

A lap újságírója, Bódis András a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a mostani kurzus nagy vagyonait magántőkealapokba rejtik, amik aztán kezelik, befektetik azt. Ez a cégforma a nemzetközi életben is általános, de külföldön sokkal transzparensebb a használata, mint Magyarországon, ahol nem transzparens. "Arra kiválóan alkalmas, mint az offshore, hogy a valós tulajdonost, a tényleges hasznonhúzókat elrejtsék a nagyközönség elől".

"Ez a NER nagy találmánya. Ha megnézzük, az összes nagy bevásárlás, tranzakció, hirtelen megnőtt nagy cég mögött ilyen magántőkealapok állnak.

Matolcsy fiának az esetében is a 150 milliárdos vagyont rejtő cég is két magántőkealap tulajdona". Azt, hogy a magántőkealap jegyeit ki jegyezte le, hogy ki a befektető, azt Bódis szerint a "Magyar Nemzeti Bank biztosan tudja, a földi halandó pedig biztosan nem tudja".

Ennek ellenére mégis kiderült az ügylet, mivel Matolcsy Ádám egy másik cégének a hitelfelvételéhez fedezetnek a 150 milliárd forintnyi ingatlanállományt tette meg.

Ezekről az ingatlanokról Bódis elmondta, valóságban a Váci úti irodafolyosó több épületéről, a teljes budai Infopark területének kétharmadáról, és olyan ingatlanokról van szó, amik "furcsa módon" korábban a jegybank tulajdonában álltak, most meg már nem. "Ténylegesen elvesztették közpénz jellegüket" - mondta az újságíró.

Matolcsy Ádámnak korábban csak egy veszprémi bútorcége volt, és Bódis szerint ezt a hatalmas vagyont biztosan nem abból a pénzből szedte össze. Tavaly például a bútorcégnek 3,5 milliárdos összbevétele volt, amiből 150 millió forint volt a profit, de korábban ennél "sokkal rosszabbul teljesített". Biztos, hogy nem ebből van Matolcsy Ádámnak és körének olyan típusú vagyona, ami ebben a magántőkealapban nyugszik - jelentette ki Bódis.

Ha ezeknek a magátőkealapoknak látható lenne a történetük, hogy ki, mikor és mennyi pénzt pakolt bele, nyugodtabbak lehetnénk, mert legalább tudnánk, hogy mi zajlik hazánkban, mondta Bódis, aki jó kérdésnek nevezte, hogy akkor honnan van a pénz, de ő is csak találgatni tud.

Az újságíró elmondta, hogy az Magyar Nemzeti Bank "nagyon sok ingatlant vásárolt, majd passzolta tovább magántőkealapoknak, aztán MNB egyik régiós tőzsdecége ezeket visszavásárolta, aztán megint eladta". Üzleti machinációk tömkelege zajlik az elmúlt 5-6 évben az MNB alapítványai és magántőkealapok között, a jellegéből adódóan fogalmunk sincs róluk, mert "közpénzen kívül zajló folyamat".

De itt nincs vége a történetnek, mert Bódis rámutatott, hogy az OTP riválisának kigondolt "fideszes" bankholdingot, tehát az MKB és a Takarékbank összeolvadását is bár mindenki Mészáros Lőrincnek tulajdonítja, de ebben is van egy 23 százaléknyi olyan tulajdonrész, amit Bódis bátran, és egyértelműen Matolcsy Györgyhöz és a családjához, illetve a magántőkelapokhoz tud kötni, ami a nagy összeépült bankhálózat negyede. De a magántőkealapok miatt nem tudja kimondani Bódis, hogy ez a vagyon Matolcsy Györgyé, vagy Matolcsy Ádámé, vagy bármelyik családtagé, csak körbe tudja írni, mert jogilag így pontos.