„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: Egész biztosan nem választanak meg

15/11/2022 19:56

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába az egész ellenzék (ez esetben a Mi Hazánkat is beleértve) egy tagot jelölhet. Róna Péter, akit három párt támogat, azt mondta: biztos, hogy nem ő kerül be a testületbe, szerinte a Fidesz a szélsőjobboldali párt jelöltjét választja ki. Elmondta, a jelölést azelőtt vállalta el, hogy a többi név előkerült volna, és most gondolkodik rajta, hogy visszavonja; az ellenzék hat pártjának egységesen kellene jelölnie valakit, de ahhoz nem ragaszkodik, hogy ez ő legyen. 

2022. november 15. Megbeszéljük - részlet 22.11.15. Róna Péter
11:25
00:00

Lejár a Magyar Nemzeti Bank 2018 őszén megválasztott hattagú felügyelőbizottságának mandátuma, a megújuló testületbe az ellenzéki pártok is jelölhetnek összesen egy tagot. Az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik Róna Péter jogász-közgazdászt támogatja, az MSZP Andor László volt európai uniós biztost, a Momentum gazdasági szakértőjét, Varga Csabát, a Mi Hazánk pedig Varga István pénzügyi szakértőt javasolja. A DK szerint nincs értelme ebben részt venni, nem akarják legitimálni Matolcsy György "ámokfutását" az MNB élén.

Róna Péter a Megbeszéljük adásában úgy fogalmazott: „egész biztos, hogy nem leszek megválasztva”. Ha több jelölt van, a Fidesz értelmezése szerint ők választják ki közülük, hogy ki töltse be az ellenzéki képviselet szerepét. Az ellenzéki pártok számos jelöltet vonultatnak fel, és a Mi Hazánk is javasol valakit. Szerinte ennek az lesz a következménye, hogy a Fidesz a Mi Hazánk jelöltjét választja ki. Hozzátette, már kétszer ez volt, az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni egy személyben, a Fidesz pedig úgy döntött, hogy neki a legrokonszenvesebb az akkori Jobbik jelöltje. Aki „be is vált”, hiszen nyolc éven át semmit nem csinált az ellenzéki képviselet a felügyelőbizottságban, noha „nagyon kérdéses” dolgok történtek a jegybanknál.

Elmondta, a jelölést azelőtt vállalta el, hogy ezek a nevek előkerültek volna, és most gondolkodik rajta, hogy visszavonja, mert „nem akar részt venni ebben a cirkuszban”. A köztársaságielnök-jelölést is úgy vállalta el, hogy mind a hat ellenzéki párt (nem ide értve a Mi Hazánkat) támogatta, ezt is kötelessége lenne (nyomós ellenérv híján) elvállani, ha a hat párt megállapodna egy jelöltben. Az az álláspontja és reméli, a pártok ebben meg is állapodnak, hogy az ellenzék csak egy embert jelöljön, de ahhoz nem ragaszkodik, hogy ez ő legyen – összegezte.

Arra a kérdésre, hogy ha egy közös jelöltje lenne az ellenzéknek és a Fidesz is beleegyezne abba, hogy őt küldjék az MNB felügyelőbizottságába, mit tenne, elmondta: ez jelentős szakmai hátteret igényel és nem igazán politikai feladat. Sajnos az a helyzet, hogy nyolc éve nem teszi a dolgát az ellenzéki felügyelőbizottsági tag. A legfontosabb, hogy az fb-tagoknak jelentési lehetőségük (szerinte kötelezettségük) van az őket jelölő pártok felé, ez az illető negyedévente jelentést tehetne le ez esetben a hat párt asztalára arról, hogy látja az MNB működését. Ha pedig a bank nem lenne hajlandó együttműködni, azt ezen a jelentésen keresztül nyilvánosságra lehetne hozni.

Róna Péter, aki már volt a testület tagja, mondott egy példát: az alapkamat-emeléseknél a Matolcsy-féle vezetés elveszi a monetáris tanács hatáskörét, létrehoz egy olyan hatályos kamatot, amelyet ő állapít meg. Ez Róna Péter szerint egyszerűen törvénytelen és erre a felügyelőbizottságnak lenne feladata felhívni a figyelmet. A több százmilliárd forintos veszteség a Nemzeti Bank esetében ennek a „nagyon laza, helytelen” működésnek a következménye, és ezt nem lehet szó nélkül hagyni – hangsúlyozta. Egy fb-tagnak nagyon komoly lehetősége van arra, hogy belenézzen az MNB tevékenységébe, kikérheti az irataikat, átnézheti őket, és ha gondolja, azokat továbbíthatja az ügyészségnek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2022. november 15., kedd 17:25
Műsorvezető: Bolgár György