„Klubrádió
A lényeg

Andor Lászlót és Róna Pétert is jelölték az MNB felügyelőbizottságába

15/11/2022 15:20

| Szerző: Klubrádió

Lejár a Magyar Nemzeti Bank 2018 őszén megválasztott hattagú felügyelőbizottságának mandátuma, a megújuló testületbe az ellenzéki pártok is jelölhetnek összesen egy tagot – ismerteti a Telex.

Az MSZP „kiemelkedő pénzügyi ismereteire” és „kiváló uniós kapcsolataira” hivatkozva keddi közleményében Andor László, Magyarország korábbi európai uniós biztosa, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsa korábbi tagjának jelölésére tett javaslatot.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd kedden Róna Pétert jelölte. Az év elején a Jobbik nyomására ellenzéki köztársaságielnök-jelöltként is felbukkanó közgazdász a jelölőszervezetek szerint azért alkalmas a pozícióra, mert elismert nemzetközi gazdasági szaktekintély, hosszú évek óta rendíthetetlenül küzd a magyar munkavállalók jogaiért és tisztában van a klímaválság elleni fellépés gazdasági követelményeivel is.

A Momentum az Indexnek azt mondta, országgyűlési képviselőcsoportjuk gazdasági szakértőjét, Varga Csabát javasolják felügyelőbizottsági tagnak, aki korábban volt már a (PSZÁF) főigazgatója, az Európai Parlament szaktanácsadója, a MagNet Bank Zrt. pénzügyi igazgatója, illetve korábban a Magyar Nemzeti Banknál a tőkepiaci főosztály osztályvezetője, és a Világbank-főosztály osztályvezető-helyettese is.

A Mi Hazánk jelöltje Varga István pénzügyi szakértő, aki az MNB felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja is volt 2010-2014-ig – közölte a Telexszel a párt.

A DK nem jelöl tagot, nem akarják legitimálni Matolcsy György "ámokfutását" az MNB élén. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: „Az Orbán-kormány azt várja el, hogy az ellenzék egy felügyelőbizottsági taggal legitimálja Matolcsy György jegybanki ámokfutását, és a forint 12 éves tönkretételét. Azt akarják, hogy tegyünk úgy, mintha egy virágzó parlamentáris demokráciában élnénk, ahol a jegybank független a kormánytól, az ellenzék pedig egy felügyelőbizottsági taggal ellenőrizheti a monetáris politikát.”