„Klubrádió
A lényeg

Eurostat: A magyar infláció sokkal nagyobb, mint a régió országaiban és duplája az uniós átlagnak

19/10/2022 13:50

| Szerző: Klubrádió

Az uniós statisztikai hivatal szerint is tovább gyorsult az infláció Magyarországon, szeptemberben már 20,7 százalék volt (a KSH 20,1-et mért szeptemberre). Az is kiderült az Eurostat jelentéséből, hogy a magyar infláció sokkal nagyobb, mint a többi régiós országban.

Mindössze négy tagállamban mértek 20 százalék fölötti drágulást, Magyarországot csak a három balti állam előzi meg. Az infláció a régiós országokban is elmarad a magyarországitól:

  • Csehország: 17,8 százalék,
  • Lengyelország: 15,7 százalék,
  • Szlovákia: 13,6 százalék,
  • Románia: 13,4 százalék.

Uniós átlagban az infláció mértéke 10,9 százalék, az eurózóna inflációja 9,9 százalék. A hvg.hu cikkében hozzáteszi, hogy a Fidesz narratívája „háborús inflációról” szól, a kormány szerint az árak a háború és a „brüsszeli szankciók” miatt nőnek rohamosan. A kormány ugyanakkor arra nem ad magyarázatot, hogy a magyarországi infláció mégis miért haladja meg jelentősen a hasonló földrajzi elhelyezkedésű, gazdasági szerkezetű stb. uniós tagállamokét.

Magyarországon az inflációt egyértelműen a rezsiemelés és az élelmiszerek drágulása pörgeti. A háztartási energia ára összességében 62 százalékkal nőtt egy év alatt, a gáz ára 116 százalékkal lett magasabb. Az élelmiszer-infláció összességében 39 százalékos, a kenyér 77 százalékkal drágult, a sajt 70 százalékkal.

A hazai statisztikai hivatal, a KSH 20,1 százalékos inflációt jelentett szeptemberre. Várható volt, hogy az augusztusi 15,6 százalékról még tovább nő az áremelkedés üteme: a KSH-nál a szeptemberi számok között jelentek meg először a megemelt rezsiszámlák.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss, szeptember végén publikált Inflációs jelentése a 19–22 százalékos sávba várja az infláció tetőzését idén év végén, jövő év elején, de az előrejelzés szerint az sem kizárt, hogy 22 százalék fölött lesz. Ez utóbbi egyre valószínűbbnek tűnik a szeptemberi adatok alapján.

(Kiemelt kép: Pixabay)