„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod: Gazdasági miniszterekből jobban el vagyunk eresztve, mint Európa

24/10/2022 13:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány szóban mindenképpen szereti a kkv-kat, de az tagadhatatlan, hogy a (számára kedves) nagyvállalatoknak még mindig nagyobb kedvezményeket biztosít – véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon feltűnően sok gazdasági politikus van, akik a kormány által érdemesnek ítélt vállalatoknak kedvezhetnek.

2022. október 24. Reggeli gyors - részlet 22.10.24. Bod Péter Ákos
07:48
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kormány szerdai ülésén uniós helyzetelemzést tartott és gazdasági kérdésekről is tárgyalt. Szombaton háromnegyed 12-től ezek eredményeit ismertette a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter, és Szentkirály Alexandra kormányszóvivő. 

"A nyár folyamán már érzékelték a külkereskedelmi mérleg-hiány brutális romlását" – mondta a Klubrádiónak Bod Péter Ákos közgazdász. A volt jegybankelnök hozzátette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – ha megkésve is – a tankönyvi példának megfelelően nagy mértékben emelte a kamatotokat. Hozzátette, ennek megfelelően sokkal nehezebb dolg lesz azoknak, akik hitelfelvételben gondolkodnak, hiszen sokkal szigorúbb kondíciók mellett tehetik ezt csak meg. A meglévő, "lebegő hitelállomány" is bizonytalan helyzetbe kerül.

A megszorult helyzetbe kerülő vállalatokat a kormány e mellett a monetáris politika mellett igyekszik megsegíteni. A kamatstopot kiterjeszti a kis- és középvállalatokra, így 7,77 százalékos kamattal kell fizetbniük meglévő hiteleket. Nagy Márton a kkv-k változó hitelű kamatait érintő sapkát bejelentve ismertette: a kamatstopnak június 28. lesz a referencia-időpontja, ekkor 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. Ez november 15-én kezdődik, és jövő július elsejéig tart.

Sokkal érdekesebb, hogyan osztja el tagjai közt a feladatokat a kormány. "Gazdasági miniszterekből jobban el vagyunk eresztve, mint Európa összes országa. Ha jól számolom, nálunk hat is van" – tette hozzá. Megjegyezte, a kormány szóban mindenképpen szereti a kkv-kat, de az tagadhatatlan, hogy a (számára kedves) nagyvállalatoknak még mindig nagyobb kedvezményeket biztosít. Hogy mely vállalatokat ítéli a kormány arra érdemesnek, megint más kérdés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.10.24., hétfő 7:40
Riporter: Szénási Sándor