„Köszönjük
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Lendületesen csökken a gáz ára a világban, hátrányban a magyarok

27/09/2022 15:20

| Szerző: Klubrádió

Hazugság, hogy Magyarország a többi államhoz képest olcsón kap orosz gázt, sőt, a forint romlása miatt az elmúlt hónap világpiaci áreséséből is kevésbé profitálhat, mint mások – erről beszélt Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök.

2022. szeptember 27. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Bod Péter Ákos - 2022.09.27.
06:15
00:00


Felére esett a gáz nemzetközi piaci ára augusztus óta, az akkori megawattóránkénti 340 euró fölött szinthez képest szeptember végére 170 euró környékére csökkent az Európában meghatározó hollandiai gáztőzsdén (TTF).

Bod Péter Ákos közgazdász szerint nem igazán lehet valódi nemzetközi gázpiacról beszélni, mert a holland gáztőzsde elég fura, nagyon ingadozó börze, kevés rajta a kereskedő, így könnyű manipulálni. A kiszámíthatatlanságot rendkívüli mód növeli, hogy az ukrajnai háborús krízis kezdete óta az oroszok elkezdték fegyverként használni a gázt a külpolitikai céljaik elérésére, van, amikor sikerül felpumpálniuk az árát, majd amikor belépnek egyéb termelők is a piacra, a díj csökkenni kezd. Most ráadásul általános okokból is lendületesen lefelé tart az energiahordozó ára, részben mert világszerte lassul a gazdasági növekedés üteme, így visszaesőben a kereslet.

A volt jegybankelnök szerint a gázzal zsaroló oroszok vitorlájából egyre inkább kifogja a szelet, hogy az Európai Unió, illetve tagállamainak jelentős része új megoldásokra állt át, új importlehetőségeket keresett, és megkezdte a cseppfolyósított, vagyis nem orosz eredetű gáz lefejtésére szolgáló kikötői átvevőhelyek megépítését is. Számára mindez meglepő sebességgel történik, korábban szkeptikus volt e tekintetben – tette hozzá a Bod Péter Ákos, aki a kilencvenes évek első felében a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter Ákos 
MTI Fotó: Soós Lajos

Egy komoly importőr ma már nem egy-kettő, hanem jóval több beszállítót tud fogadni, és ahogy megjelenik a verseny, csökken az ár. Vége annak a korszaknak, amelyben az elkényelmesedett Európa kiszolgáltatta magát az akkor még megbízható üzleti partnerként viselkedő orosz szállítónak. Mára ezt a bizalmat Vlagyimir Putyin orosz elnök beáldozta. Korábban a Gazpromról azt lehetett gondolni, hogy vállalat, most már tudjuk, hogy nem az – mondta Bod Péter Ákos.

A volt jegybankelnök a magyar és orosz kormányzati propagandának arról a februári állításáról, hogy Magyarország kifejezetten olcsón, sőt ötödáron jut orosz gázhoz, azt mondta, ez tanítani való kijelentés. Olyan mondat, ami nyelvtanilag tulajdonképpen érthető, ám teljesen hamis.

Azok a szerződések, amelyeket a magyar hatóságok kötöttek az orosz gázcéggel – bár azt is inkább hatóságnak kell tekinteni, mert nem vállalatszerűen viselkedik –, tehát ezek a megállapodások a gáztőzsde megelőző árainak átlagával számoltak – hangsúlyozta a közgazdász. Ha a februárt megelőző hónapok átlagát veszik alapul, akkor ugyan február elején a mondat igaz volt, de mivel a fizetnivalót a gáz tőzsdei árához kötötték, és az nagyon gyorsan fölszaladt, néhány hónap késéssel Magyarország számára is irdatlanul megdrágult a gáz. A hazai importőr jelenleg ezt a nagyon magas árat fizeti, amit ráadásul ha euróban vagy dollárban egyenlít ki, akkor a forint gyengülése miatt az energiahordozó még drágább a számára. Épp az utóbbi okból a gáz nemzetközi piaci árának csökkenése nem feltétlenül jelenti, hogy az forintban is olcsóbb lesz. Bod Péter Ákos megjegyezte, a magyar valuta, amely egy év alatt elvesztette értékének ötödét a dollárhoz és az euróhoz képest is, nem csak a gazdasági ingadozásoknak van kitéve, hanem újabban főleg a politikai kockázatoknak.

A G7 még márciusban arról írt, hogy szemben a kormányzat által hangoztatott olcsó orosz gáz mítoszával – valójában már januárban is rekord drágán vásárolta Magyarország az Oroszországból érkező földgázt. Az elég általános tévhittel szemben ugyanis hazánk nem fix, előre meghatározott áron kapja az energiahordozót, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten, igaz, a fizetendő összeg nem azonnal, csak egy-két hónap eltolódással követi a piaci árakat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Bod Péter Ákossal
2022. szeptember 27., kedd 07.40
riporter: Dési János