„Köszönjük,
A lényeg

Bige: Leállt a hazai műtrágyagyártás

6/09/2022 14:29

| Szerző: Klubrádió

Hatalmas gondokat okozhat a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa szerint, hogy nemcsak itthon, de Európában is leállt a műtrágyagyárak 70 százaléka. Bige László egyúttal arra is kitért, hogy szerinte ez az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez vezethet, és a vegyipart is tönkreteheti az energiaválság.

Az energiaválság nemcsak az uniós műtrágyaipart, majd az áremelések átgyűrűzésével az élelmiszeripart, hanem a teljes európai vegyipart teszi tönkre – mondta Bige László az Indexnek.

A Nitrogénművek Zrt. vezetője azt állítja, hogy az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll, még azok is, amelyek tengerpartok közelében vannak, és esetenként saját ammónialefejtővel rendelkeznek. Pár héttel ezelőtt a péti Nitrogénművek is leállította a termelést, miután olyan földgáz árak alakultak ki, amelyek mellett már nem lehet olyan áron gyártani, amire lesz is kereslet

A 24.hu idézte szemléjében idézte Bigét, aki azt állítja, a teljes uniós műtrágyaelőállítás átlagosan évi 45 millió tonna, az elmúlt hetekben, hónapokban – de van olyan európai üzem, amely egész évben állt – kieső gyártási kapacitásokat azonban még ha lenne is megfizethető árú földgáz, már akkor sem tudja pótolni a mezőgazdaság szükségleteihez képest időben az ipar. Óriási műtrágyahiány várható tehát Európában. A hiány pedig újabb termékár-emelkedéshez vezet az uniós piacokon, aminek hatása a takarmánygyártástól kezdve az állattenyésztésen és az élelmiszeriparon át előbb-utóbb elér a fogyasztókig is.

Úgy fogalmazott, hogyaz eddigi infláció még csak a kezdet,mivel mostanra még csak a tavalyi gabonaár-emelkedés hatása jutott el az élelmiszerek fogyasztói árába, az idei termelést drágító hatások beépülése még csak most kezdődik. Év végére a lakosság pénztárcáján és a munkahelyeken is érződik majd a krízis, a következmények pedig sokkal súlyosabbak is lehetnek, ha az oroszok tényleg elzárják a télre a gázcsapokat.

Állítása szerint a Nitrogénművek pétfürdői gyárának raktárait feltöltötték a különféle összetételű nitrogénműtrágyákból. Elmondása szerint a gyár korszerűsítése tette lehetővé azt is, hogy a többi üzemhez képest eddig üzemeljenek, és komoly szerepe lesz abban is, hogy a kétszeri évközi leállás ellenére is jó évük legyen, és eredménnyel zárják 2022-t. 

"Továbbra a belföldi piac ellátása az elsődleges számunkra, holott akkora az európai kereslet, hogy export esetén egy nap alatt el lehetne adni a teljes raktárkészletet" – állítja Bige.