„Klubrádió
A lényeg

Szivárognak az Északi Áramlat gázcsövei - támadás volt?

27/09/2022 13:41

Két helyen szivárog az Északi Áramlat 1 gázvezeték. A Svéd Tengerészeti Hivatal szerint a szivárgások az orosz Gazprom többségi tulajdonában lévő cég által üzemeltetett vezeték Balti-tengeri szakaszán, a Dániához tartozó Bornholm-szigethez közeli csőszakasz két, egymáshoz közel eső pontján, a svéd és a dán gazdasági övezetben történtek. Az esetre egy nappal azután derült fény, hogy az Északi Áramlat 2-n is szivárgást észleltek.

A lengyel külügyminiszter Dániában
 
A lengyel külügyminiszter Dániában
 
Roenne, 2022. szeptember 13. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (b) és dán hivatali partnere, Jeppe Kofod (b2) egy tiszttel beszélget a dán hadsereg Almegaard laktanyájában tett látogatáson, a Bornholm-szigeti Roenne közelében 2022. szeptember 13-án. MTI/EPA/Ritzau/Pelle Rink
Fotó: Pelle Rink
 

 

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását, írja az MTI.

Az MTI szerint a hatóságok öt tengeri mérföldön belül egyetlen hajót sem engednek a szivárgáshoz, ugyanis a gázszivárgás a tengeren azzal a veszéllyel jár, hogy nő a hajók merülési mélysége, mert a környezetükben csökken a víz felhajtó ereje, valamint robbanásveszély is fellép a víz felszínén. A dán energiaügynökség tájékoztatása szerint a tilalmi zónán kívül a szivárgás már nem jár biztonsági kockázattal, de a távozó metángáznak káros a környezetre.

A svéd és dán hatóságok sürgős vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben. Dan Jörgensen dán energiaügyi miniszter közleményében azt írta: „Tegnap szivárgást észleltek az Északi Áramlat 2 gázvezetéken. A hatóságokat most arról tájékoztatták, hogy további két szivárgás van az Északi Áramlat-1-en, amely szintén nem szállít gázt, de nyomás alatt van”.

A hálózatot üzemeltető Nord Stream AG szóvivője példátlannak nevezte az utóbbi két napban három helyen felfedezett károkat, és hozzátette, nem lehet megbecsülni, hogy mikor állhat helyre a szolgáltatás a vezetékeken. A dán hatóságok a szivárgás után az ország energiaipari készültségi szintjének emelését kérték.

"A gázvezetékek átszakadása rendkívül ritkán fordul elő. Szeretnénk ellenőrzésekkel szavatolni a kritikus dán infrastruktúrát, hogy erősíteni tudjuk az ellátás biztonságát" - mondta Kristoffer Bottzauw, a dán energiahivatal vezetője. A Der Tagesspiegel szerint célzott támadás okozhatott szivárgást az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a német szövetségi kormány szakértői szerint.

A körülmények - időzítés, érintett vezetékek, a nyomásvesztés mértéke - alapján kizárólag olyan "forgatókönyv" tűnik elképzelhetőnek, amely "célzott támadásról" szól - mondta a Der Tagesspiegelnek egy meg nem nevezett szakértő, aki egy szövetségi hatóság képviseletében vizsgálja az esetet.

A norvégiai gázt Lengyelországba szállító új, tenger alatti vezetéket, a Baltic Pipe-ot éppen kedden avatták fel, a kapacitása a csöveknek napi 10 milliárd köbméter.