„Klubrádió
A lényeg

Elkészültek a németek a gázturbinával: de ez mire elég?

3/08/2022 12:13

Elkészült az Északi Áramlat-1 földgázvezetékhez szükséges turbina karbantartása, így nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit - idézte Olaf Scholz német kancellárt az MTI. A német kancellár szerdán a karbantartást végző vállalat mühlheimi telephelyén beszélt a több tonnás szerkezet előtt, rámutatva, hogy a turbina nemcsak kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszállítsák a vezetéket üzemeltető Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalatnak.

Már csak arra van szükség, hogy az orosz fél oldalán "legyen valaki, aki azt akarja, hogy megérkezzen" a berendezés - mondta Scholz. Az Északi Áramlat-1 jelenleg 20 százalékos kapacitással szállít gázt, mert a Gazprom - legalábbis azt állítja - karbantartási munkákat végez rajta.

A Gazprom az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 mellett a Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül futó Yamal vezeték, valamint a Németországba az Ukrajna-Szlovákia-Ausztria útvonalon érkező Transgas vezeték révén is rendelkezik megfelelő kapacitással ahhoz, hogy hiánytalanul teljesítse szerződéses kötelezettségeit, mondta a német politikus, aki szerint az Ukrajna elleni háború miatt továbbra is számolni kell azzal, hogy adódhatnak az orosz fél által "mondvacsinált okok, amelyek miatt majd valami megint nem működik".