„Klubrádió
Esti gyors

Jandó: Egyre kevésbé válik be az oroszok árfelhajtó taktikája

22/09/2022 19:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Török Áramlaton keresztül zavartalanul érkezik a gáz Magyarországra és ha nem áll le a szállítás, akkor Jandó Zoltán szerint, nem kell különösebb komplikációtól tartanunk. A G7 újságírója szerint az orosz gáz hiányát – ha nem is teljes egészében – sikerült máshonnan pótolni Európában.

2022. szeptember 22. Esti gyors - részlet 22.09.22. Jandó Zoltán
07:44
00:00

A Fidesz Balatonalmádiban tartott frakcióülését követően a kormánypárt bejelentette, konzultációt tart az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókról, noha eddig minden szankciós csomagot megszavazott.

Az elmúlt két hétben a heti 600 millió köbmétert sem érte el az Európába érkező orosz gáz mennyisége. Ez tényleg hihetetlenül kevés: tavaly az évnek ebben a szakában 2,7-2,8 milliárd köbméter futott be hetente, és már az a mennyiség is sokéves mélypont közelében volt. Az európai import azonban így sem omlott össze: bár az előző egy-két hét rámutatott néhány kockázatra, a kieső orosz behozatal nagyobb részét egyelőre sikerül pótolni, így idén télre még akkor is elég lehet a gáz, ha az oroszok semmit nem küldenek – írja a G7.

"A tavalyihoz képest mindössze néhányszáz köbméteres elmaradás van, de közel sem annyi orosz gáz hiányzik a rendszerből" – mondta a cikk szerzője, Jandó Zoltán a Klubrádiónak. A G7 újságírója szerint ez azt jelenti, hogy az orosz gáz hiányát – ha nem is teljes egészében – sikerült máshonnan pótolni. Ez azt is jelenti, hogy az oroszok árfelhajtó eszköze egyre kevésbé válik be.

Más kérdés, hogyan alakulnak majd a gázárak. A vállalati szférában további infláció várható a megnövekedett energiaárak miatt, és ezt egyre kevésbé lehet a fogyasztókra hárítani, ez pedig azt jelenti, hogy cégek dőlhetnek be.

Magyarország esetében a tározók telitettsége valamelyest elmarad az európai átlagtól, de mivel a kapcitásaink is nagyobbak a teljes fogyasztáshoz viszonyítva, ez azt jelenti, hogy jól állunk. A Török Áramlaton keresztül zavartalanul érkezik a gáz jelenleg. Ha nem áll le a szállítás, akkor Jandó úgy véli, nem kell különösebb komplikációtól tartanunk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Jandó Zoltánnal
2022.09.22., csütörtök 18:53
Riporter: Hardy Mihály