„Támogassa
Esti gyors

Holoda: Európa későn kapcsolt

21/09/2022 20:06

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem igaz, hogy nem lehet megoldani az oroszok nélkül Európa gázellátását – véli Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint Németország példáján látható, hogy meg lehet oldani a problémát, a kérdés csupán annyi hogy mennyibe kerül majd.

2022. október 04.
00:00
00:00

Érezhetően megugrott a gáz ára Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról szóló bejelentését követően. 

Szerda reggel Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy részleges mozgósítást fog elrendelni Oroszországban, ezt követően pedig ismét 200 euró fölé emelkedett a gáz ára. A délutáni órákban azonban úgy tűnik csökken a nemzetközi piacokra nehezedő nyomás, így ismét a kritikus 200 eurós árszint alatt van a jegyzés – írta a Portfolio.hu.

Holoda Attila azonban az Esti gyorsban elmondta, hogy még az utóbbi napok árcsökkenése sem jelentkezett a hazai piacokon, mert a magyar hosszútávú szerződések az irányadó holland piachoz képest mindig egy, másfél hónapos késésben vannak. Hozzátette, még az üzemanygárakban is csúszás van.

Ez azt jelenti, hogy Putyin bejelentésének hatása is csak később jelentkezik Magyarországon.

Az energetikai szakértő szerint Németország példája jól bizonyítja, hogy az orosz elnök fenyegetésének dacára a tározókat meg tudták 80 százalékig meg tudták tölteni. "Nem igaz, hogy nem lehet megoldani az oroszok nélkül Európa gázellátását. Kicsit korábban kellett voln kapcsolni" – mondta Holoda. Hozzátette, hogy most látszik igazán, hogy az energiafüggőség mennyire kockáztos lehet. Németországban már nem kell amiatt aggódni, hogy zavartalan lesz-e a gázellátás, hanem amiatt, hogy ezt ki tudják-e fizetni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Holoda Attilával
2022.09.21., szerda 18:35
Riporter: Szénási Sándor