„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Nyugodtan nevezhetnek a Gazprom bármijének

2/09/2022 09:00

| Szerző: Klubrádió

Politikai lufinak nevezte Szijjártó Péter azt a felvetést, hogy Magyarország vásárolná a legdrágábban az orosz gázt. Az árképzés módját és az árat azonban nem volt hajlandó elárulni.

A földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság. Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet – mondta Szijjártó Péter az atv.hu-nak adott interjújában.

A 24.hu idézte külgazdasági és külügyminisztert, aki ennek kapcsán úgy fogalmazott:

"Ha az az ára annak, hogy a magyar embereknek lesz elég földgáza télre és senki nem kerül abba a méltatlan helyzetbe Magyarországon, hogy ne legyen gáz ahhoz, hogy fűtsön, fürödjön vagy főzzön, akkor nyugodtan nevezhetnek a Gazprom bármijének."

Szijjártó ezt követően hangsúlyozta: ő egy dologért felelős ebben a tekintetben, az pedig az, hogy legyen Magyarországon annyi földgáz, hogy abból mindenki korlátozásmentesen tudjon fogyasztani.

Az iskolák esetleges fűtési problémáiról azt mondta, hogy amennyiben az intézmények vészjelzései beérkeznek a kormány releváns minisztériumaihoz, akkor arra megfelelő intézkedéseket hoznak.

Tagadta, hogy Magyarország vásárolná a legdrágábban az orosz gázt, "politikai lufinak" nevezve azt. Az árat azonban nem árulta el, arra hivatkozva, hogy az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat.