„Klubrádió
A lényeg

Jachtjából esett ki egy orosz oligarcha

13/09/2022 11:17

| Szerző: Klubrádió

Az orosz sarkvidéki területek olaj- és gázmezőinek hasznosításáért felelős tisztviselő állítólag ittasan szállt barátaival hajóra.

Meghalt Ivan Pecsorin orosz oligarcha, miután a hírek szerint szombat éjjel vízbe esett a jachtjáról Vlagyivosztok közelében. Több mint egy napig keresték a holttestét, mire megtalálták. A Kreml-párti Pravda arról ír, Pecsorin és barátai ittasan szálltak hajóra – írja a 444.

Putyin elnök jóvoltából Pecsorin felelt az orosz sarkvidéki területek olaj- és gázmezőinek hasznosításáért, illetve a keleti térség légi iparában is vezető pozíciót töltött be. Mindkettő kulcsfontosságú területnek számít, amiket az Ukrajna elleni háború megindítása óta nyugati szankciók sújtanak.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, több magas beosztású orosz tisztviselő halt meg gyanús körülmények közt azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát:

Ravil Maganov, Oroszország második legnagyobb olajvállalatának, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke, egyben a vállalat alelnöke egy kórház hatodik emeleti ablakából esett ki, egy olyan folyosóról, amelyiken nincsenek térfigyelő kamerák.

Szergej Protoszenyja, a Novatek gázipari cég egykori alelnöke és főkönyvelője például Barcelonához közel halt meg, rájuk egy kötélen lógva bukkantak, a házban ott volt az üzletember feleségének és lányának is a holtteste.

Nagyon hasonló körülmények között halt meg az 51 éves Vlagyiszlav Avajev, aki a Gazprombank alelnöke volt. Őt lelőtték, moszkvai lakásában találtak rá. A gyilkosa végzett feleségével és 13 éves lányával is. A Gazprom egy másik menedzsere, Alekszandr Tyuljakov már február 25-én meghalt, őt felakasztva találták meg Szentpéterváron.

Májusban a Lukoil olajtársaság volt topmendzsere, Alekszandr Szubbotin holttesttét Moszkva közelében, Mitiscsi településen egy pincében találták meg – egy sámán házában,

egy héttel korábban pedig Andrej Krukovszkij, a Gazprom tulajdonában álló Krasznaja Poljana síközpont igazgatója halt meg, miután leesett egy szikláról.

áprilisban Szergej Protosenya oligarcha, felesége és lányuk holttestét találták meg spanyolországi villájukban.

A címlapi fotó illusztráció: Youtube