„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod: A pad alatt keresgéljük a forint árfolyamát

17/05/2022 09:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A forint gyengülése első sorban az import termékek árán jelentkezik – mondta Bod Péter Ákos. A volt jegybank elnök szerint az euró bevezetése sem oldaná meg az összes problémát, de mindenképp elviselhetőbbé tenné az inflációt.

2022. május 17. Reggeli gyors - részlet 22.05.17. Bod Péter Ákos
08:44
00:00

Kedd reggel az euró jegyzése a 390 forint felett járt – írja a Portfolio.hu.

"A lebegő valuták, mint a forint ingadozása nem meglepő, amikor valamiféle izgalom van a politikában, vagy a gazdasági életben" – mondta Bod Péter Ákos közgazdász a Reggeli gyorsban. Mindkét területen mozgalmas az élet az utóbbi időben, a gazdaságban, a járvány keltette válságból való kilábalási kísérlet inflációt hozott, az orosz-ukrán háború pedig mindkét területen aggodalmakat, és bizonytalanságot hozott.

Az MNB egykori elnöke azt is hozzátette, a forint esetében nem egyszerű kilengésről van szó, hanem trendről. Ennek hatása természetesen az infláció.

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Bod Péter Ákos
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Megjegyezte, hogy az euróövezetben nem ennyire egységes az infláció alakulása. Egyes tagállamokban 5, más tagállamokban 10-12 százalék körül van az infláció. "Minden attól függ, hogy a fogyasztói kosár mekkora részét teszik ki az élelmiszer, és az energia." A gazdagabb tagállamokban ez kevésbé érzékelhető, mint "itt, a végeken".

Magyarország esetében se lenne ekkora az infláció, ha nem tenné ki mesterséges áram a kosár egy nyolcadát. A rezsicsökkentés, a hatósági árak is csak látszatmegoldások, hiszen a problémát nem oldják meg, "csak eltüntetik azokat a  szemünk elől".

Bár az inflációt sokan arra használják, hogy a különböző valuták árfolyamkülönbségeiből hasznot húzzanak (a leértékelt valuta az exportőrnek kedvez), Bod mégis úgy véli, jobb lenne, ha nem a pad alatt kellene keresgélni, hogy hol tart a magyar valuta. Hangsúlyozta, akkor is sok problémánk lenne, ha már bevezettük volna az eurót, de a kétségtelenül erősebb valutával, könnyebben tudnánk kezelni azokat.

A hétfői 390 forintos euróárfolyammal kapcsolatban megjegyezte, hogy ezt az importárukon fogjuk először megérezni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.05.17., kedd 7:33
Riporter: Dési János